StoryEditorOCM

IOMJedrilice bez posade iz cijeloga svijeta natječu se među jahtama u Rogozničkoj uvali. Hrvati brane svjetski tron

Piše OM
29. listopada 2022. - 15:59

 

U subotu ujutro 76 jedriličara iz 24 zemlje i pet kontinenata krenulo je s natjecanjima na Svjetskom prvenstvu klase IOM u Rogoznici čime je taj grad jedini uz Pierrelatte u Francuskoj, gdje se odjedrilo i Svjetsko i prvenstvo Starog kontinenta.

Ako vremenski uvjeti budu povoljni jedrit će se tri dana, pa slijedi slobodan dan i drugi set od dodatna tri dana.

Konkurencija je ove godine izrazito jaka jer je ovo prvo svjetsko prvenstvo nakon Brazila koje se jedrilo 2019. godine, tako da su svi došli maksimalno spremni i s visokim ciljevima.

Što se tiče jedriličara s CRO jedrima, sudjelovat će ih čak desetorica i time čine jednu od najbrojnijih reprezentacija ovog SP-a.

Naše boje branit će Zvonko Jelačić, Ante Kovačević, Boris Bakotić, Hrvoje Duvančić, Robert Grubiša, Robert Matulja, Vedran Vesanović, Tomislav Bezić i Miljenko Bezić.

image

Rogoznica svjetsko

Uglavnom je riječ o standardnim reprezentativcima koji imaju iza sebe dugu listu kontinentalnih i europskih prvenstava, dok će Bezićima ovo biti vatreno krštenje na najjačoj međunarodnoj sceni.

Možda kao kuriozitet treba spomenuti da aktualni svjetski prvak Zvonko Jelačić je trenutno jedini svjetski proizvođač jedara za ovu klasu koja se izrađuju u 3D tehnologiji sličnoj onoj koja se primjenjuje na regatnim krstašima.

Treba napomenuti da su se organizatori potrudili osigurati i prenošenje regate uživo putem video linka kojeg možete pronaći na službenim web stranicama www.2022iomworlds.com, a sve to ne bi bilo moguće bez suradnje i podrške lokalne zajednice na čelu s Općinom Rogoznica i lokalnom TZ, te Županije Šibensko Kninske i županijske TZ, kao i uz pomoć Marine Frapa koja je osigurala iznimnu logističku podršku.

image

Rogoznica svjetsko

Osim što je Rogoznica prepoznata kao jedna od najatraktivnijih IOM destinacija u svijetu tako se i JK Val iz Šibenika potvrdio kao organizator najvećih jedriličarskih događanja poput Svjetskog prvenstva po ORC-u koje je organizirao 2019. godine.

01. listopad 2023 07:37