StoryEditorOCM

na PMF-uKako unutarnji valovi utječu na mora i oceane? U Splitu najavljeno zanimljivo predavanje

Piše M. I.
17. listopada 2023. - 14:44

Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu, Jasen Jacobsen, doktorand sa Sveučilišta u Kaliforniji, održat će prezentaciju svojih doktorskih istraživanja u srijedu 18. listopada s početkom u 14.15 sati.

Tema predavanja je: "Baroclinic Drivers of Marine Productivity Compared in Two Case Studies: Internal Tides and Island Trapped Waves". Predavanje će se održati u učionici B3-48, a bit će ga moguće pratiti i on-line putem poveznice: https://meet.google.com/jhs-cjyp-ykr.

Jasen je u dvomjesečnom istraživačkom posjetu PMFST-u, gdje s kolegom Žarkom Kovačem razvija numerički model pomoću kojeg proučava utjecaj unutarnjih valova na primarnu produkciju u oceanima i morima.

Primarna produkcija predstavlja stvaranje organske tvari od strane planktonskih zajednica u morima. Unutarnji valovi su valovi koji se javljaju na granici dva sloja mora različite gustoće, plićeg i toplijeg, te hladnijeg i dubljeg. Unutarnji valovi mogu biti i do nekoliko desetaka metara visoki. Ovakvi valovi kruže oko otoka Lastova za vrijeme toplijeg dijela godine.

Pretpostavka je da su unutarnji valovi jedan od glavnih pokretača primarne produkcije. Stoga je i niz fizikalnih i bioloških eksperimenata posvećen je njihovom proučavanju. Na području Jadrana ovakva istraživanja provode se u okviru projekta ISLAND (https://www.pmf.unizg.hr/biol/island) voditeljice izv. prof. dr. sc. Zrinke Ljubešić (PMFZG, Biološki odsjek). Pri tome, upravo su Jasenova istraživanja ta koja spajaju fiziku i biologiju.

05. svibanj 2024 12:01