StoryEditorOCM

globalni problemKriza smjene posade još uvijek nije gotova, a ova će godina biti gora nego prošla. No, nazire se rješenje

Piše OM
26. svibnja 2021. - 08:51

Više od godinu dana nakon što se globalna brodarska industrija okupila kako bi istaknula tešku situaciju pomoraca i izazove u trgovini zbog pandemije, kriza smjene posade ostala je i dalje neriješena. Ima tendenciju da postane još i gora.

„Da bismo bolje razumjeli i riješili krizu smjene posade, potreban je pristup točnim podacima koji će omogućiti bolje nadgledanje situacije i pronalazak kvalitetnih rješenja. Zbog toga smo stvorili ”Deklaraciju Neptun”, kaže Graham Westgarth, predsjednik V. Grupe i jedan od 10 brodara koji sudjeluju u projektu, piše The Maritime Executive.

Deklaracija Neptun pokrenuta je u siječnju 2021. godine, a do danas se više od 800 tvrtki i organizacija pridružilo potpisivanju.

- Kriza smjene posade još uvijek nije gotova. Zapravo će 2021. biti gora nego prošla godina, a nedavni porast slučajeva COVID-a u mnogim zemljama posadama onemogućava rotaciju zbog zatvaranja luka - rekao je Bjorn Hojgaard, izvršni direktor Anglo-Eastern Univan Group, prenosi Pomorac.hr.

Kao odgovor na tekući izazov, objavljen je Indikator smjene posade Deklaracije Neptun.

Indikator smjene posade kao dio Deklaracije ima za cilj informiranje o stvarnoj situaciji na brodovima. Taj izvještaj trebao bi sadržavati ažurirane informacije o trajanju ugovora o radu svih članova posade kako bi se na vrijeme mogle poduzeti akcije oko pravovremene smjene.

Prvi izvještaj Indikatora smjene posade pokazuje da je do sredine travnja 2021. godine 5,8% pomoraca i dalje na brodu nakon isteka ugovora, a 0,4% pomoraca je na brodovima više od 11 mjeseci.

Prema Konvenciji o radu pomoraca maksimalno neprekidno razdoblje koje pomorac može biti na brodu je 11 mjeseci.

Indikator smjene posade Deklaracije Neptun objavljivat će se mjesečno koristeći skupne podatke koje će dostavljati brodari.

23. travanj 2024 15:46