StoryEditor

Stručni skup‘Mediteranski akcijski dan 2021.‘: kako sačuvati zdravi ekosustav Jadranskog mora?

9. rujna 2021. - 08:18

Stručni skup "Mediteranski akcijski dan 2021.", na kojemu će se razmatrati razumijevanje ekosustava Jadranskoga mora i negativni utjecaji ljudskog djelovanja na nj, održan će se od 9. do 11. rujna u gradu Krku, najavila je u srijedu udruga Eko Kvarner.

Tema ovogodišnjeg skupa je "Pismenost (poznavanje i razumijevanje) funkcioniranja ekosustava Jadranskog mora", a organiziraju ga Sveučilište u Zadru i udruga Eko Kvarner.

Na skupu će se, kako je najavljeno, razmatrati razine pismenosti o Jadranskome moru i oceanima u kontekstu UN-ova desetljeća oceanske znanosti za održivi razvoj (2021. - 2030.) - od negativnog utjecaja čovjeka do utjecaja klimatskih promjena, stanja pismenosti u školskoj populaciji te provođenja "plavog" gospodarstva u Hrvatskoj.

Najavljena su izlaganja o zdravlju u morskom okolišu, ulozi znanja o moru za očuvanje i održivo upravljanje morskim ekosustavima, o promjenama u bentosu (organizmi koji žive na morskome dnu) Jadranskoga mora, o utjecaju nasipavanja na bentoske zajednice crikveničkog akvatorija, masovnim pojavama režnjaka i rebraša uz istočnu obalu Jadrana...

Iz Eko Kvarnera uoči skupa ističu da je Jadran poluzatvoreno i plitko more te da je izrazito osjetljivo na sve intenzivnije utjecaje ljudskih aktivnosti - od turizma, ribarstva, pomorskog prometa i marikulture do eksploatacije ugljikovodika i snažnih utjecaja koje donose klimatske promjene.

Također ističu kako je, da bi se pridonijelo aktivnoj zaštiti, potrebno jače razumijevanje ekosustava Jadranskoga mora na svim razinama društvene zajednice.

"Razumijevanje povezanosti funkcioniranja svih procesa more - kopno, odnosno temeljna znanja o povezanosti Jadrana i Sredozemnog mora kroz cjelovito sagledavanje različitih fizičkih, kemijskih i bioloških procesa su osnova za aktivnu i učinkovitu zaštitu Jadranskog mora. Stoga je pismenost i razumijevanje funkcioniranja ekosustava alat u aktivnom provođenju mjera zaštite Jadranskog mora kao prirodnog resursa nužnog za život i pomoć u razumijevanju potrebe za održivim razvojem u području hrvatske obale Jadrana", ističu u Eko Kvarneru.

Skup će se održati uz potporu predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

U suradnji s Institutom "Plavi svijet" na krčkoj rivi bit će otvorena izložba o morskim kornjačama "LIFE Euroturtles".

Zaključci skupa bit će predstavljeni na konferenciji za novinare.

item - id = 1125875
related id = 0 -> 1123839
related id = 1 -> 1114155
05. prosinac 2021 02:13