StoryEditor

projekt AdrireefVelemajstori kod Komiže ‘hvatali‘ život na 40 metara dubine: pogledajte očaravajuće kadrove prekrasnog svijeta ispod morske površine

Piše Sandra Barčot
21. srpnja 2021. - 08:32
Ronilo se na pozicijama Vanjska sika i GnjilinaBožidar Vukičević/Cropix

Očuvajmo more, morske dubine prepune prekrasne flore i faune, grebene koji kriju sve to blago, Jadransko more koje ima fascinantne lokacije za zarone, za otkrivanje tog “slanog” blaga!

Koncizan bi bio opis zadatka europskog projekta Adrireef čija se završna konferencija, bolje reći festival, održava u Komiži. Tri dana u organizaciji nositelja projekta - razvojne agencije RERA Splitsko-dalmatinske županije, 11 partnera, pet iz Italije i šest iz Hrvatske, prezentirali su rezultate minulog rada, koji je započeo 1. prosinca 2018. godine.

- Na našem području smo imali dva pilot-područja za istraživanje, prvi klif u akvatoriju Segeta, a drugi rt Stupišće ovdje ispred Komiže. Sve u cilju turizma, podvodnog ronjenja, a kroz održiv razvoj, plan je ta područja zaštititi i imali male eko-zone gdje će se samo roniti i snimati, gdje neće biti izlova ribe, već će posjetitelji-ronioci s morskog dna ponijeti samo fotografije te divote i impresije ljepote kakvu nemaju priliku vidjeti u većini mora – kazuje nam tek dio aktivnosti koje su provodili minule dvije i pol godine Ivo Benzon, voditelj projekta ispred RERA-e, dok drugi čovjek razvojne agencije Tonči Božanić pojašnjava:

- Vrijednost Adrireef projekta, koji je dio Interreg prekogranične projektne suradnje Italija - Hrvatska, je 3 milijuna eura, od čega je 85 posto bespovratnih sredstava, uloženih u brojna istraživanja podmorja te plana njihove zaštite. Mi u Komiži imamo fantastičnu lokaciju na rtu Stupišće, gdje je potopljeni brod, odlična zona je to za ronjenje, koju se trudimo zaštititi te sutra imati lokaciju koju se tijekom cijele godine može posjećivati, vršiti zarone, snimati, bez ribolova, samo za turizam.

Pa kako bi to bilo sutra, kada se sve okonča i “papirnato” na očuvanju tog dijela morskog dna, uvjerili su se zaljubljenici u podmorsku fotografiju, koji su dva dana imali organizirane zarone na tri lokacije, sve kako bi i nama na “površini” prezentirali što to morsko dno – krije!

- Ljepotu, neopisivu ljepotu! Kojoj se svi divimo i koju treba samo čuvati – čulo se na “brifing” dogovoru podvodnih fotoreportera uoči zarona, gdje je njih 12 iz Švicarske, Nizozemske, Italije, Bosne i Hercegovine, Belgije te Hrvatske dogovaralo detalje zarona na tri lokacije, vanjskoj i unutarnjoj strani sike, te mikrolokaciji Giljina.

Tri broda organizirao je ronilački centar "Manta" na čelu s Aniskom i Lorenzom Marovićem, sve kako bi roniocima osigurali po sat ronjenja na dubini do 40 metara, uz “hvatanje” u objektiv sveg tog života, koji je udaljen od ljudskog oka.

Mi, koji smo ih pratili s broda, samo možemo ustvrditi da su nakon svakog izrona bili sve oduševljeniji dole na dnu mora – zatečenim!

U “fotkanju” su hvatali prekrasna jata riba, od šampjera, zubaca, salpi, “papigača”, murine, te nasade gorgonije šarenih koralja koji vas ostavljaju bez daha svojom rapsodijom boja, ali i zaštićenog puža tritona...

Kako to sve izgleda, pogledajte u našoj fotogaleriji prvog dana ronjenja i “slanog” fotografiranja, spustite se uz pomoć Božinih fotografija na morsko dno, zavirite što to dolje ima.

RONIOCI PODVODNI FOTOGRAFI


U podvodnom fotografiranju sudjelovala su sve redom renomirana imena iz tog plavog svijeta, koji ljepotu hvataju objektivom, no u drugom mediju – morskom!

Jedan od najpoznatijih svjetskih fotoreportera Franco Banfi, Talijan s adresom u Švicarskoj, pa naš Damir Zurub, aktualni svjetski prvak u podvodnoj fotografiji, te Samir Solaković, porijeklom iz BiH s adresom u Belgiji, zatim Jos Broere iz Nizozemske, Alessandra de Malasana iz Italije, te domaće snage Loriana Marović, Majda Pavleković, Tomo Vrdoljak, Dalibor Andres, uz tri uzdanice naših fotoreportera: Ivana Nobilo, Srđan Vrančić i Božidar Vukičević.

PROJEKTNI PARTNERI


Adrireef okupio je 11 partnera koji rade s obje strane Jadrana (Trst, Ravena) na očuvanju morskih grebena. Uz brojna znanstvena istraživanja, procjene mogućnosti zaštite, saniranja možebitne štete dosadašnjeg utjecaja čovjeka na prirodu, provode se planovi kako sve to zaštititi. Prvi Adrireef festival bio je u Raveni 2019. godine, a drugi završni sada u Komiži.

Uz nositelja cijele “priče” RERA-e SD, tu su još projektni partneri s naše jadranske strane: Pomorski fakultet Rijeka, Zadra Nova razvojna agencija, Sveučilište Rijeka, Institut Ruđer Bošković Zagreb, te Udruga Sunce Split.

26. srpanj 2021 23:08