StoryEditorOCM

zbogom plasticiNa postirskoj peškariji uvedene biorazgradive vrećice i platnene vrećice. Slijedite njihov primjer

Piše M.I.
6. listopada 2022. - 11:34

Postirska ribarnica, odnosno Općina Postira, uvela je ekološki prihvatljivija rješenja za pakiranje morskih proizvoda – biorazgradive vrećice i platnene vrećice, javlja Pokret otoka.

Ne samo što povećana konzumacija ribe nema negativan utjecaj na okoliš, za razliku od drugih, uzgojenih, životinja, ribe ne opterećuju resurse ionako osiromašene zemlje. Uz to imaju veliku nutritivnu vrijednost, uz minimalni doprinos proizvodnji CO2. Jedna takva vrećica za višekratnu uporabu može zamijeniti i do 500 plastičnih vrećica, čime se značajno utječe na zaštitu okoliša.

Kupci s postirske ribarnice tako pri prvoj kupnji dobiju na poklon jednu platnenu vrećicu za višekratnu kupovinu u koju onda neograničeno puta mogu spremiti svoju svježu, tek kupljenu ribu, spakiranu u biološki razgradivu vrećicu izrađenu od kukuruznog škroba.

Priča o uspostavi suvremene ribarnice u Postirima je širok projekt. Svrha je lokalnim ribarima  na području općine Postira omogućiti prodaju vlastitih ribljih proizvoda, a lokalno stanovništvo i posjetitelje informirati o važnosti ribe u prehrani, omogućiti im lakšu nabavu te tako stimulirati veću konzumaciju svježe ribe i drugih proizvoda ribarstva.

Otvaranjem ove ribarnice, lokalni ribari dobivaju mogućnost na suvremeniji i ekološki prihvatljiviji način plasirati svoje proizvode, a istovremene promotivne aktivnosti potaknut će povećanje interesa za istim proizvodima što će rezultirati povećanjem prihoda od ribarstva te stimuliranjem budućeg razvoja ribarskog sektora.

02. svibanj 2024 00:11