StoryEditorOCM

investicijeNajavljena velika ulaganja u luku Rijeka, dogodine kreće i gradnja ACI marine u Porto Barošu

Piše Hina
19. prosinca 2022. - 17:13

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u ponedjeljak da je važno Rijeku pozicionirati kao luku koja ima izuzetan geostrateški položaj i osigurati joj što veće količine tereta, ocijenivši da smo "taj vlak ulovili" te da se velike investicije ostvaruju.

Butković je sudjelovao na konferenciji "Transformacija Rijeke", koju je organizirao Novi list, a na kojoj se, između ostalog, govorilo o infrastrukturnim projektima na riječkom području, položaju Rijeke kao važnog prometnog čvorišta i jedne od ključnih europskih tranzitnih luka.

Ministar je rekao da je Vlada 2016. godine donijela stratešku odluku da će se na riječkom području realizirati veliki infrastrukturni projekti, ponajprije u samoj luci, kao što su dovršetak Zagrebačke obale te izgradnja ceste D403, koja povezuje lučki terminal na Zagrebačkoj obali s riječkom obilaznicom. Ta cesta bit će u funkciji Zagrebačke obale ali i prometnoj funkciji Grada Rijeke te bi trebala biti gotova polovinom 2023. godine, dodao je.

Iduća 2023. godina će biti godina isporuke u Rijeci, rekao je i dodao da će D403, jedna od najskupljih cesta u povijesti Hrvatske, biti završena i time ostvareni uvjeti da terminal na Zagrebačkoj obali, ključan za povećanje tereta i svih gospodarskih aktivnosti, bude u funkciji početkom 2024. godine. 

Sljedeće godine trebala bi početi gradnja ACI marine u Porto Barošu, koja će imati 500 vezova.

Ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa je naglasio kako se sada na području te lučke uprave ostvaruju te će do kraja sljedeće godine biti završena ulaganja od oko 140 milijuna eura, a potom će biti započeto novo financijsko razdoblje.

"Započinjemo novi ciklus u kojemu ćemo do 2027. ostvariti nove projekte vrijedne oko 300 milijuna eura", rekao je.

Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici ACI-ja, HŽ infrastrukture, Hrvatskih cesta, BINA Istra i drugi.

24. travanj 2024 05:42