StoryEditorOCM

baština‘Nama je brod život!‘: murterske udruge predstavile svoj rad na Danima male brodogradnje

Piše M. I.
17. travnja 2023. - 09:19

Na Hrvatskim danima male brodogradnje i turističkih atrakcija bilo je riječi i o očuvanju baštine - kako zaštiti tradicijska plovila drvene gradnje i latinsko jedro - o čemu uvelike brinu udruge otoka Murtera te Muzej betinske drvene brodogradnje.

Jakov Lovrić iz Latinskog idra Murter, ponosno je naglasio kako danas mjesto Murter ima čak 200 "starih" brodova, Betina 75, a kada su startali s prvim regatama na latinsko idro 1998. godine, bilo je tek 7-8 plovila tradicijske gradnje.

Ta flota je 2019. godine, na regatnom startu "narasla" na respektabilnih 83 brodova!

- Nama je brod život! - podvukao je Lovrić, dok je u prezentaciji udruge Južne strane Jezera, Ivana Jovića, također istaknut taj trud u očuvanju znanja kojeg su na nas prijenijeli naši stari, pa je udruga osnovana 2008. godine, napravila 2011. godine i gajetu "Mati Jezerka" za edukaciju budućih naraštaja. Također, oni su domaćini regata i na vesla i na idra - "Dani lantine" te "Svon forcom na 4 vesla".

image

S predstavljanja udruga

HDMB

Rad udruge Betinska gajeta predstavila je predsjednica Marinka Fržop, vrativši posjetitelje sajma HDMB u daleku prošlost:

- Te 1740. godine kalafati su došli u Betinu, otvarali male škerove, obiteljska brodogradilišta i gradili brodove, a mi taj tradicijski tip broda trebamo zaštititi, ne smijemo dopustiti da otplovi u zaborav! Naša udruga je osnovana 2011. godine te nastavljamo punim žarom na očuvanju onog što je obilježilo sve obitelji na otoku.

Najmlađa udruga, sa tek tri godine u životnom kalendaru je Udruga sv. Andrije iz Tisnog, kako je pojasnila Martina Mudražija, ponosna jer su sa 10 brodova na prvoj regati 2021. godine već godinu iza, 2022. imali čak 35 plovila.

- Radimo dvije regate "Veslom po korentu" i "Idrom po korentu", te cijelo vrijeme sakupljamo građu, zapisujemo ono što nam pričaju naši stari, kako ne bi zaboravili taj kalafatski zanat – rekla je Mudražija, dok je Mirela Bilić iz Muzeja betinske drvene brodogradnje u svojoj prezentaciji upravo to i naglasila – zajednički rad na skupljaju artefekata, koji su jedinstveni za muzej.

- Izložbeni prostor su predmeti iz starih konoba, iz kuća kalafata, uz priče naših nona i nonota, kako se gradio brod. Svi eksponati su donirani, naš postav je vlasništvo svih nas. I hvala im svima, jer su nam potpora u zajedničkom cilju – očuvati tu našu tradiciju.

19. travanj 2024 22:41