StoryEditorOCM

In-No-PlasticOd plastičnog otpada s plaža rade kante za smeće i čuvaju more! Predstavljamo sjajan projekt s Krka

Piše M.I.
16. veljače 2023. - 11:18

Već treću godinu, komunalna tvrtka Ponikve eko otok Krk provodi zanimljiv europski projekt nazvan In-No-Plastic, inovativan pristup prevenciji, uklanjanju i ponovnoj uporabi morskog plastičnog otpada.

Radi se o projektu pokrenutom krajem 2020. godine u koji je uključeno 17 partnera iz više zemlja Europske unije, zainteresiranih za smanjenje negativnog utjecaja plastike na more i okoliš općenito.

Između ostalih hvalevrijednih ekoloških aktivnosti, od djela prerađenog plastičnog otpada prikupljenog s krčkih plaža proizvodi se sirovinska baza koju potom, uz partnersku pomoć zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, tehnologijom 3D printanja nastoje vratiti u život.

image

Kante za smeće

- Kao jedan od prvih rezultata takvih naših nastojanja proizveli smo kante za otpad, napravljene u potpunosti od reciklirane plastike s krčkih plaža. Kao autori jednog od najboljih projektnih rezultata u tom segmentu In-No-Plastic projekta, zajedno s partnerima iz više drugih zemalja nedavno smo bili pozvani da svoja postignuća i dostignuća predstavimo na u projekt također uključenom, nizozemskom karipskome otoku St. Maarten - kazao je tehnički direktor u tvrtki Ponikve eko otok Krk, Dejan Kosić za Novi list.

Cilj projekta bilo je nastojanje razvijanja i implementiranja učinkovitih i automatiziranih rješenja za sprječavanje zagađenja otpadnih i oborinskih voda mikro i makro plastikom koja, u konačnici, završava u morima i oceanima, a hranidbenim lancem i na našim stolovima.

Tvrtka Ponikve eko otok Krk bavi se i odvojenim prikupljanjem otpada, čuvanjem okoliša kroz kvalitetne otočne sustave elektromobilnosti te one povezane s odvodnjom i pročišćavanjem otpadnih voda.

27. travanj 2024 03:18