StoryEditorOCM

‘kapetan nije kriv‘Osiguravatelj Ever Givena uzvratio udarac u borbi za oslobađanje broda: Brzinu plovila kontrolirala je tvrtka zadužena za brigu o prometu u kanalu

Piše OM
4. lipnja 2021. - 12:31

UK P&I Club, osiguravatelj Ever Given-a, uzvratio je udarac u borbi za oslobađanje broda.

UK P&I Club jučer je osporio tvrdnje SCA da je kapetan kriv za nesreću u kojoj je u ožujku Sueski kanal bio blokiran na šest dana, piše Splash 247. Kažu da je brzinu broda kontrolirala egipatska tvrtka zadužena za organizaciju prometa u kanalu.

Snimke nesreće pokazuju da je u brod u nepovoljnim uvjetima plovio brzinom od 13 čvorova, što je 4 do 5 čvora više od standardne brzine, prenosi Pomorac.hr.

Dok se obje strane bore oko odštete, koja bi potencijalno mogla iznositi stotine milijuna dolara, UK Club izjavio je da kapetan broda ne bi trebao snositi krivnju za brzinu kojom je brod plovio.

”Iako je kapetan glavna i odgovorna osoba na brodu, važno je istaknuti da vlasti Sueskog kanala kontroliraju plovidbu u konvoju. Te kontrole uključuju brzinu tranzita i dostupnost tegljača”, izjavili su.

Ever Given je ”zarobljen” u Velikom gorkom jezeru te čeka na konačnu presudu i saslušanje koje je zakazano za 20. lipnja.

25. travanj 2024 20:51