StoryEditorOCM

ŠEST BRZIH BRODICAPočetkom veljače u Zadarsku županiju stiže prvi medicinski gliser! Otocima će služiti kao hitna pomoć

Piše Zadarski.hr
18. siječnja 2023. - 11:01

Početkom veljače u Zadarsku županiju trebao bi stići prvi medicinski gliser koji će zadarskim otocima služiti kao hitna pomorska medicinska služba, potvrđeno nam je u Ministarstvu zdravstva.

- U tijeku je uspostava sustava hitne službe brzim brodicama vrijednog više od 77 milijuna kuna, za koji je 85 % sredstava osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostalih 15 % iz državnog proračuna. Brodice će svoje vezove imati u Dubrovniku, Malom Lošinju, Rabu, Supetru, Šibeniku i Zadru te se upravo očekuje isporuka prve brodice početkom veljače u Zadru, a preostalih pet brodica do kraja ove godine- kažu u Ministarstvu zdravstva. 

Brodica će biti duga oko 15 metara i postizati maksimalnu brzinu od 35 čvorova u roku od pet minuta od pokretanja pogonskih strojeva. Izgrađena je od aluminijske legure pa će moći ploviti i u najtežim uvjetima na moru, poput olujnog nevremena. U potpunosti će biti opremljene medicinskom opremom i uređajima za siguran prijevoz hitnih pacijenata.

Kako doznajemo, medicinski dio posade osiguravaju zavodi za hitnu medicinu jedinica područne (regionalne) samouprave za područje u kojem se brodica nalazi, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, odnosno Lučke kapetanije, osiguravaju nemedicinski dio posade, sukladno Sporazumu potpisanom između Ministarstva zdravstva, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

 

26. travanj 2024 06:11