StoryEditorOCM

za priobalje i otokeRab dobio brzu brodicu pomorske medicinske službe. Stiže još jedna za Pulu

Piše Hina
26. srpnja 2023. - 11:00

Brza brodica pomorske medicinske službe predana je u utorak Lučkoj ispostavi Rab, u sklopu projekta gradnje šest brodica za potrebe priobalja i otoka vrijedan 10,1 milijune eura.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je na primopredaji da se do kraja godine očekuju primopredaje brodica pomorske medicinske službe na Lošinju, u Supetru i Šibeniku, a već su isporučene Dubrovniku i Zadru.

Time se zaokružuje projekt gradnje i isporuke šest brodica za potrebe priobalja i otoka vrijedan 10,1 milijune eura, kojim se ujednačava dostupnost hitne zdravstvene skrbi, a od posebnog je značenja tijekom ljetne sezone.

Projekt provode Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Hrvatski zavod za hitnu medicinu.

Butković je najavio da će dodatno biti nabavljena još jedna brodica, za Pulu.

Zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić istaknula je da brodice omogućavaju zbrinjavanje pacijenata unutar zlatnog sata povećavajući tako šanse preživljavanja.

"To je od neprocjenjive vrijednosti za lokalno stanovništvo, ali i turiste", rekla je Medarić.

Naglasila je da je ulaganje u zdravstvo i zdravstvenu infrastrukturu jedan od najvažnijih prioriteta Primorsko-goranske županije te da će taj projekt, uz ostala ulaganja, županiju i obalnu Hrvatsku učiniti još sigurnijom i poželjnijom regijom za život i boravak.

Gradnja šest brodica ugovorena je s brodogradilištem Iskra u Šibeniku još 2021. godine. Brodice su građene od aluminijske legure, duljine su oko 15 metara, opremljene su potrebnom medicinskom opremom i dosežu brzinu od 35 milja na sat.

Prema ugovoru, priobalni županijski zavodi za hitnu medicinu osiguravaju medicinski tim, odnosno doktora medicine i medicinsku sestru ili tehničara, a lučke kapetanije osiguravaju vez, održavanje i posadu.

07. svibanj 2024 20:51