StoryEditorOCM

na svetog NikoluPomorska škola Split obilježila svoj dan: učenici učili o pomorskim havarijama, te odali počast preminulim pomorcima i brodovima kojih više nema

Piše M. Ilić
6. prosinca 2022. - 16:17

Blagdan svetog Nikole, zaštitnika pomoraca i putnika, na poseban način obilježen je u splitskoj Pomorskoj školi gdje su odlučili ovaj utorak, ujedno dan škole, posvetili pomorcima i brodovima. 

Dio učenika sudjelovao je u delegaciji polaganja vijenaca pred spomenikom palim pomorcima na Katalinića brigu, a dio je bio na svetoj misi u čast pomorcima. Školu su posjtili i umirovljeni profesori.

U atriju škole izložen je papirnati ‘potonuli‘ brod s umrlicama brodova iz naše povijesti.

- Kroz razne radionice učenici su se educirali o pomorskim nesrećama iz naše povijesti. Svih 28 razreda škole je dobilo po zadatak istražiti sudbinu nekog broda, pa su proučili sve detalje oko tih brodova, njihovih posada, okolnosti u kojima su ih zatekle različite, nerijetko, tragične sudbine, također izradili su umrlice tih brodova, te smo na taj način odali spomen svih tim tužnim sudbinama. Nisu svi ti brodovi potonuli, neki su završili u rezalištu, no činjenica je da su obilježili jedno razdoblje i donosili kruh pomorcima koji su na njima plovili - kazala je Marijana De Marchi, profesorica stručnih predmeta koja je s učenicima provela ovaj zanimljiv projekt.

Kao nadogradnja toj priči, učenik Niki Krstičević potrudio se istražiti sudbine nekoliko brodova poput Kaprija, Dakse, Petra Zoranića i drugih, te je svojim kolegama iz škole održao zanimljivo izlaganje.

- Treba ukazati učenicima na pomorske nesreće koje su obilježile našu povijest kako ne bi one ostale zaboravljene, jer iz njih se može dosta toga naučiti. Uostalom, mnoga saznanja o njima su nam pouka za budućnost - rekao je Niki, učenik ribarsko-nautičkog smjera kojem je od velike pomoći bila i knjiga našeg Marijana Žuvića ‘Jadranski dossier X‘.

Školu je posjetio Nenad Roje, kapetan duge plovidbe koji je svjedočio o havariji broda Makarska, koji je 1979. kod obala Španjolske nakon sudara potonuo nakon 27 sati od udarca broda kontejneraša u bok. O toj nesreći se jako malo zna, pa je svjedočanstvo kapetana Roje uistinu dragocjeno. Tom prilikom, kapetan je učenicima poručio kako je danas zvanje pomorca izuzetno zahtjevno, u doba kada tehnologija rapidno ide naprijed, kada su izazovi sve veći, te se u ovome traži izvrsnost, obrazovanje i posvećenost. 

- Zaštita života i sigurnost broda trebaju biti prioritet - poručio je kapetan.

U sklopu ovog posebnog programa za blagdan svetog Nikole, u školi je održana i premijera dokumentarnog filma "Ribolovac", u trajanu od 17 minuta kojeg su učenici snimali školskim podvodnim dronom u Stomorskoj na Šolti.

- Brod se nalazi na 20 metara dubine i prava je turistička atrakcija, no na licu mjesta zatekli smo gomilu plastičnog otpada, što nas je neugodno iznenadilo - kazala je prof. Marijana.

I kad smo mislili da je kraj ovoj pomorskoj priči, čuli smo da je dio učenika odlučio dan provesti u kuhinji akademije Škmer gdje su pripremali obroke za splitske beskućnike, korisnike udruge MoSt.

Ma, bravo mladi ljudi ‘od mora‘!

02. svibanj 2024 05:24