StoryEditorOCM

‘nije samo novac‘Predsjednik ekološke udruge Zeleni Dalmacije Split komentirao uhićenja zbog izlova zaštićenih vrsta: To se izvozi na istok, ovo je samo prva ruka

Piše Split SD
20. srpnja 2022. - 09:25

Predsjednik ekološke udruge Zeleni Dalmacije Split, Lovro Rumora, gostovao je u utorak u Dnevniku N1 u kojem se osvrnuo na uhićenja hrvatskih i talijanskih državljana zbog trgovanja trpovima, ježinacima i prstacima, redom zaštićenim morskim vrstama. 

“Već se duže govori o takvim aktivnostima, drago nam je da se ovo dogodilo. Postoje predrasude o kvaliteti i fantastičnim svojstvima takvih organizama poput trpova, zvijezda i ježinaca. Ti organizmi čiste morsko dno, jako su važni u ekosustavu, njihovim nestankom nestala bi ravnoteža u ekosustavu. Ovakve akcije bi trebale biti češće. To se izvozi na istok, ovo je samo prva ruka kriminalnih djelatnosti”, rekao je Rumora.

“Ne radi se samo o novcu. U lomljivom su ekosustavu, more je prazno, nemamo riba, nemamo organizama, dolaze novi organizmi. More se zagrijava i svaki gubitak je disbalans i zato pozdravljamo ovakve akcije. Navodno će pokrenuti akcije zone neuzimanja – zaštita ekosustava mora i financiranje kočara koji bi dobivali naknadu da ne idu na more, da ne uzimaju kompletan ulov iz mora, tako bismo oporavili more u roku od pet godina”, kaže.

Istaknuo je i kao je ekosustav jako teško oporaviti, ali ga je lako uništiti:

“Najteže je oporaviti morsko dno, upravo gdje se nalaze ti organizmi koji su čistači. Želimo da se to što bolje organizira, način hvatanja krivolova koji je u jeku, vjerujemo da bi se ekosustav brzo oporavio. Nemamo periske, mušule, sve te školjke smo izgubili zbog prelova.”

O zakonskim regulativama je rekao: “Kazne neće riješiti problem. Ekosustav će riješiti veliki zajednički zahvati. Važno je da počnemo slušati Europu, a mi želimo sačuvati ribarstvo kao oblik kojeg sve manje ima.”

26. travanj 2024 06:47