StoryEditorOCM

pelagični ribolovProjekt ITACA uspješno priveden kraju: srdela i inćun već godinama pokazuju stanje preintenzivne eksploatacije

Piše Merien Ilić
30. lipnja 2022. - 10:33

U sklopu Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska (Interreg Italy-Croatia), sufinanciranog sredstvima Europske Unije, početkom 2019. godine pokrenut je projekt "ITACA - inovativni alati za povećanje konkurentnosti i održivosti malog pelagičnog ribolova" s ciljem osiguravanja ekonomski i ekološki održivog upravljanja ovim tipom ribolova.

Završnom konferencijom u Veneciji ovoga mjeseca, projekt ITACA je uspješno priveden kraju, javljaju nam s ponosom sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

U sam projekt su s hrvatske strane bili su uključeni predstavnici ribarskih zadruga kao i pojedini plivaričari, Institut za oceanografiju i ribarstvo, Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI) i RERA S.D., dok su s talijanske strane uključeni i njihovi ribari, te znanstvenici.

- Jedan od najznačajnih tipova ribolova u Jadranskom moru čini pelagični odnosno plivaričarski ribolov s ciljanim ulovom sitne plave ribe, prvenstveno srdela i inćun ali i lokarda, skuša, šarun i druge. Udio ovog tipa ribolova u ukupnom ulovu Republike Hrvatske zadnje tri godine, čini preko 94 posto, dok ulovi srdele predstavljaju prosječno 75 posto a inćuna 18posto, što ih čini ekonomski jednim od najvažnijih ribljih vrsta.

Važno je istaknuti da srdelu i inćun kao resurse u Jadranskom moru zajednički iskorištavaju sve zemlje koji ribare u ovom području. Stoga se i procjene stanja populacije, količina biomase u moru, odrađuju statističkim modelima na temelju podataka o dužini, starosti, masi i ukupnim ulovima pojedinih vrsta prikupljenih od strane znanstvenika svih jadranskih zemalja na međunarodnoj razini (EC, GFCM).

Kao i većina ostalih mediteranskih stokova, jadranska srdela i inćun pokazuju već godinama stanje preintenzivne eksploatacije- prelovljenosti, s tim da su ove godine kod inćuna zabilježeni neki pozitivni pomaci – biomasa viša od referentnih vrijednosti (koje ukazuju na vjerojatnost nemogućnosti oporavka!), dok su ribolovne smrtnosti kod obje vrste još uvijek na visokom nivou.

Tako je stanje srdele, potvrđeno prije nekoliko dana na Scientific Advisory Commitie GFCMa, ove godine zbog varijabilnosti modela rezultiralo kvalitativnom procjenom, a jer se ne uočavaju promjene dosadašnjeg negativnog trenda biomase i ribolovne smrtnosti, i u smislu opreznog pristupa, označeno kao prelovljeno i u prelovu - kažu znanstvenici.

image
Joško Ponoš/Ilustracija/Cropix

U studenom ove godine, planira se napraviti konačnu procjenu stanja za ovu vrstu koje će onda donijeti i mjere koje će se primjenjivati slijedeće tri godine. Za inćuna je procjena napravljena prošle godine i ove godine se napravio samo up-date koji pokazuje, kako je već spomenuto, da je stanje biomase poboljšano, odnosno model u zadnjoj godini pokazuje nešto više vrijednosti biomase ove vrste od referentnih vrijednosti (koje povlače reakciju zaštite), no ribolovna smrtnost, iako u padu, je još uvijek na prevelikoj razini te je stoga i ovaj stok još uvijek u stanju prelovljenosti i prelova.

Sukladno tim analizama i procjenama, donesene su nove mjere za regulaciju ribolova na nivou cijelog Jadranskog mora -zaustavljanje rasta ribolovne flote i smanjivanje ribolovnog napora, proširenje obustave ribolova, ograničen broj ribolovnih dana, zaštita priobalnih tzv. kanalskih područja, a sve s ciljem bolje zaštite ovih jako važnih obnovljivih resursa.

- Imajući u vidu stanje resursa, ali i dobrobit ribarstva, osmislio se i projekt ITACA - inovativni alati za povećanje konkurentnosti i održivosti malog pelagičnog ribolova.

U uvjetima ograničenog ulova i povećanih troškova ribolova, ribarima je u interesu unaprijed znati gdje je najpovoljnije iskrcati ribu kako bi ostvarili veću dobit. Time se upravo bavi projekt ITACA. Naime, uz pomoć web aplikacije, postavljene i testirane tijekom projekta, ribarima i ribarskim zadrugama, udruženim u klastere, u cijelom području Jadranskog mora, bi razvijena web aplikacija trebala sugerirati najpovoljnije mjesto iskrcaja, točnije mjesto gdje bi za ostvareni ulov trebali ostvariti bolju dobit. Samom upotrebom ove aplikacije ribari bi bili u mogućnosti planirati svoje ulove, odnosno intencija je da njihova dobit ne ide na nauštrb količine ulova, čime se opet, omogućuje održavanje biološkog stanja stoka - objašnjavaju.

Iako je projekt ITACA priveden kraju, očekuje se nastavak primjene aplikacije razvijene tijekom njega, kako s talijanske tako i s hrvatske strane Jadranskog mora, s ciljem međunarodne konkurentnosti unutar klastera poduzeća koja se bave malom plavom ribom i time pozitivnom rastu jednog od najvažnijih sektora jadranskog plavog gospodarstva.

20. travanj 2024 15:24