StoryEditorOCM

tuga na navozimaRadnici Brodosplita na rubu očaja: Čak i ‘minimalac‘ nam kasni jer škver u Zagreb ne šalje uredne papire

Piše Damir Tolj
21. lipnja 2022. - 09:56

Tko za škversku plaću pita, dobro se naskita! Zdvojni "Brodosplitovi" radnici – nitko više ne zna koliko ih je, a u predstečajnim dokumentima poslanim sudu poslodavac ih navodi ukupno 1118, dok u medijskim istupima navodi 1800 ili 2000 – obraćaju se komu god stignu ne bi li doznali kada će im biti isplaćena tri minimalca s računa državne Agencije za osiguranje radničkih tražbina.

Budući da im vlasnik Tomislav Debeljak nudi tek pozajmice s dvopostotnom kamatom umjesto osobnih dohodaka.

Pa se obraćaju i nama. Evo jednog e-maila:

"Radnik sam Brodosplita koji je na čekanju i koji čeka minimalac koji isplaćuje AORT. Danas sam ih kontaktirao i objasnili su mi da već osam dana čekaju neku dopunu dokumentacije koju im trebaju dostaviti iz Brodosplita i da zbog toga nam ne isplaćuju minimalac. Pitao sam ih da li je ta dopuna možda komplicirana ili zahtjevna i objasnili su mi da nije, što znači da opet zbog kretenizma iz Brodosplita ne možemo dobiti novac, čak ni minimalac koji isplaćuje država. Slobodno kontaktirajte AORT i oni će vam ovo potvrditi. Nadam se da ćete uspjet dobit koju informaciju više…"

image

Ugovor o pozajmici kakve Debeljak nudi škveranima

Svakodnevni kontakti

Čovjek se i potpisao. To je bilo prošlog tjedna. A ovako nam je odgovorio Ivan Madunić, ravnatelj Agencije:

– Kada se radi o isplatama minimalne plaće, u kontaktu smo s poslodavcem, samo od njega možemo dobiti službenu dokumentaciju. Najčešće nedostaju papiri za osobe mlađe od 30 godina, a ima teškoća i oko evidencije bolovanja i ispravnog unosa podataka u JOPPD obrazac. U svakodnevnom smo kontaktu s poslodavcima i nastojimo na najbrži mogući način riješiti sve nejasnoće.

Navodno bi nekih isplata trebalo biti tijekom ovog tjedna. Podsjetimo, minimalac u Hrvatskoj iznosi 3750 kuna neto. "Brodosplit" šuti, ali od škverskih sindikalaca ipak čujemo ponešto:

– Uprava nam je javila da je minimalac za ožujak isplaćen, a za veljaču i travanj tek djelomično. Bilo je nekih grešaka u dokumentaciji, čak i manjka ljudi za obradu papira u kadrovskoj službi, ali kažu da je sada sve kompletirano i da bi isplate trebale biti završene do kraja lipnja.

Svibanj, međutim, nitko živ ne spominje. Škver novca nema, a državni AORT daje samo tri minimalca. Ne četiri! Takvi su zasad propisi. U međuvremenu dio radnika samostalno odlazi iz škvera, tražeći drugi posao, jer obveze, računi i krediti redovito stižu na naplatu. Čujemo po kuloarima da su svi zbunjeni, da je stanje kaotično i bez odgovora na jednostavna pitanja – što i kako dalje.

image
Duje Klaric/Cropix

Slijedi – likvidacija

I dok nesretni metalci po društvenim mrežama razmjenjuju fotografije gnijezda s galebovim jajima po uspavanim škverskim dizalicama ili dijele prepjeve starog festivalskog hita "Kako ću joj reć da varin" ("Još u škveru radin, nije došla plaća, al je došlo vrime da ostanen bez gaća..."), svi se pitaju neće li na koncu ostati bez ičega.

Naime, gotovo sve "Brodosplitove" tvrtke kćeri čekaju hoće li Trgovački sud prihvatiti za njih predložene stečajeve. Izvjesno je da hoće, ali ta društva u pravilu nemaju imovine iz koje bi se vjerovnici naplatili, pa je izgledno da će na istom sudskom ročištu stečajevi biti otvoreni i zatvoreni. Ukratko, slijedi likvidacija tih poduzeća. Pa radnici strahuju da će ostati kratkih rukava u vezi sa stečenim pravima, plaćama, naknadama, otpremninama, invalidskim rentama i slično.

A evo što im – utješno – kaže AORT:

– U roku od 30 dana, protekom osmog dana od objave rješenja o otvaranju i zaključenju stečajnog postupka, radnik našoj Agenciji izravno može podnijeti Zahtjev za ostvarivanje prava na naknade. I to neposrednom dostavom, poštom ili elektronički, putem online aplikacije na mrežnoj stranici Agencije (https://stecaj.aort.hr) ili područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, prema mjestu sjedišta poslodavca, odnosno njegove registrirane poslovne jedinice, na obrascu RPS-01 – zahtjev za ostvarivanje prava u slučaju stečaja poslodavca. Obrazac se može preuzeti i na našim internetskim stranicama (https://www.aort.hr/naslovnica/obrasci). Uz zahtjev, prilažu se dokazi prema popisu priloga potrebnih u slučaju kada se otvoreni stečajni postupak ne provodi. Popis potrebnih priloga sastavni je dio obrasca zahtjeva. Svi detalji su na stranicama www.aort.hr.

Čemu se škverani mogu nadati

Radniku je osigurano pravo na isplatu:

– tri minimalca

– neisplaćenih bolovanja na teret poslodavca, ostvarenih u zaštićenom razdoblju od tri mjeseca

– neisplaćenih neiskorištenih godišnjih odmora stečenih do otvaranja stečaja

– otpremnina

– pravomoćno dosuđenih naknada štete zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti

Detaljnije o novčanim iznosima opisanih prava na isplatu naći ćete na www.aort.hr. Sva navedena primanja u cijelosti su izuzeta od ovrhe.

image
Cropix
18. travanj 2024 15:42