StoryEditorOCM

tri minimalcaŠkverske muke ne prestaju: radnici samoinicijativno odlaze iz ‘Brodosplita‘, no tisuću njih ipak je imalo mali razlog za slavlje

Piše Damir Tolj
4. srpnja 2022. - 12:39
Možda će ovog tjedna svi radnici na čekanje dva mjeseca, do početka rujna. Iako je velika većina odavno u toj pasivnoj kategoriji...Vojko Bašić/Cropix

Gotovo trinaest milijuna kuna. Toliko je država zasad isplatila zdvojnim radnicima posrnulog splitskog brodogradilišta, budući da to nije učinio poslodavac, kojeg utjelovljuje poznati naš poduzetnik Tomislav Debeljak. Novost je, o čemu ćemo nešto kasnije, da bi metalci uskoro mogli steći pravo na još jednu toliku isplatu.

Konkretnije: iz državne Agencije za osiguranje radničkih tražbina (AORT) javljaju nam da su (zaključno s petkom, 30. lipnja) isplatili 12,98 milijuna kuna za ukupno 991 radnika iz Brodosplitova sustava. Te isplate obavljene su na temelju kriterija blokade računa poslodavca, pa su brodograditelji ostvarili pravo na tri minimalne plaće. Minimalac u Republici Hrvatskoj iznosi 3750 kuna, neto, pa bi tri minimalca bila ukupno 11.250 kuna.

To su isplate za veljaču, ožujak i travanj. Podsjetimo, čak tridesetak Debeljakovih škverskih tvrtki već je mjesecima blokirano zbog dugotrajnih neplaćanja dospjelih računa i za sve njih je Financijska agencija (Fina) po službenoj dužnosti uputila splitskom Trgovačkom sudu prijedloge za pokretanje stečajnog postupka. Sve je u proceduri, koja traje. Glavnina tih društava s ograničenom odgovornošću nema imovine, pa je vrlo izgledno da vjerovnici neće ni biti zainteresirani voditi postupak, budući da se neće imati od čega naplatiti i sudovanje bi im značilo nepotreban dodatni trošak. U tom slučaju će sud istovremeno otvoriti i zatvoriti stečaj, tvrtke će biti ugašene, vjerovnici će ostati kratkih rukava, baš kao i radnici bez zaposlenja.

image
Tom Dubravec/Cropix

Ono što će za većinu radnika biti novost jest mogućnost da (uz tri već realizirane isplate) dobiju još tri. Evo kako:

Tišina među navozima

- Sukladno Zakonu o osiguranju radničkih tražbina, radnici imaju pravo na isplate naknada u dvije različite situacije: kod blokade računa poslodavca zbog neisplate plaća, ali i kod stečaja poslodavca - tumači AORT.

Prva situacija je - vidjeli smo - realizirana, a druga je upravo na sudskom stečajnom putu.

- U slučaju stečaja poslodavca, radnici također imaju pravo na do tri neisplaćene plaće u visini do iznosa minimalca. Ali, ne za one mjesece za koje su već primili minimalce na temelju blokade računa poslodavca - objašnjava Ivan Madunić, ravnatelj Agencije.

Jednako tako, imaju pravo i na neisplaćene naknade za bolovanje koje je bilo na teret poslodavca, pa za neiskorištene godišnje odmore, za otpremnine i za pravomoćno dosuđene naknade štete, sve u različitim i propisanim iznosima.

Naravno, ima i kvaka: uvjet za isplatu je da radniku radni odnos kod poslodavca nije prestao šest mjeseci prije otvaranja stečajnog postupka.

Pa iz AORT-a poručuju da otvaranje stečajnog postupka ne treba odgađati ili odugovlačiti - ako je već izgledno da bi mogao biti pokrenut - jer dio radnika možda neće izdržati dugo bez plaće, pa će dati otkaz i otići prije stečaja koji se može otvoriti i tek nakon šest mjeseci, čime bi spominjani bivši zaposlenici izgubili pravo pred Agencijom na još tri minimalca.

- U takvom slučaju, bivši radnici mogli bi očekivati novac jedino iz stečajne mase poslodavca nakon okončanja stečajnog postupka. A stanje s imovinom poduzeća je najčešće takvo da je nema - kaže Madunić.

A u kojoj su fazi prethodni sudski postupci s nelikvidnim i dugotrajno blokiranim škverskim tvrtkama, te kada bismo mogli očekivati konačne odluke o otvaranju stečaja, pitali smo Trgovački sud u Splitu. Javit ćemo vam odgovore kada stignu. Fina sudu upućuje stečajne prijedloge za posrnula Debeljakova škverska poduzeća još od početka godine. Ali, Debeljak se u mnogim slučajevima nije slagao s tim prijedlozima. Pa se sve odgađalo.

image
Vojko Bašić/Cropix

Što možemo, šest mjeseci jednima prođe brzo, drugima - nikada.

Dotle, u škveru vlada tišina. Sve strukture su zašutjele, ali ipak se čuju šuškanja, pa ih samo kao nepotvrđena šuškanja i prenosimo: možda će ovih dana svi na čekanje dva mjeseca, do početka rujna. Iako je velika većina odavno u toj pasivnoj kategoriji, a na rad dolazi maksimalno nekoliko stotina radnika. Ako i toliko.

Možda će na sudskom ispitnom ročištu, u drugom i paralelnom slučaju predstečajne nagodbe krovnog Brodosplita, početkom rujna, i čitav Brodosplit ići u stečaj. Možda će za mjesec dana poslodavac početi dijeliti poslovno uvjetovane otkaze, ali u tom slučaju mora uključiti socijalne partnere i izraditi program zbrinjavanja.

Dio radnika već samoinicijativno odlazi iz posrnulog poduzeća, ali svi se pitaju što će biti s plaćama za svibanj i lipanj: po jednom kriteriju (blokada računa poslodavca) više nemaju pravo kod državne agencije, a drugi kriterij još nije nastupio (stečaj poslodavca). Mučno.

Glasnogovornik Jurišić: Radnicima poručujemo da Brodosplit sigurno opstaje

Proizvodnja u Brodosplitu privremeno je obustavljena, a radnici su do sada dobili ukupno tri minimalca za veljaču, ožujak i travanj i od 1. srpnja poslani su na čekanje do 1. rujna, doznaje Hina iz Brodosplita.​

Glasnogovornik Brodosplita Josip Jurišić podsjeća da je škver već duže od 150 dana "u izvanrednoj situaciji" i kaže da na to nije mogao utjecati jer je uzrokovano višom silom.

Zbog rata u Ukrajini i sankcija Rusiji zaustavljeni su kreditni plasmani s ruskom VTB bankom i blokirano je financiranje projekata, pa je tvrtka, da bi zaštitila Brodosplit i sačuvala brodograđevnu djelatnost, po Jurišićevim riječima bila prisiljena zatražiti otvaranje predstečajnih postupaka za DIV grupu i Brodosplit, što je i odobreno. 

"Nakon proglašenja predstečaja možemo raditi samo na projektima za koje imamo osigurano financiranje. Sukladno tome, nastavljamo s razvojem Zero emission putničkog jedrenjaka s nultom emisijom ispušnih plinova, turističke podmornice i besposadnog broda, kao i CEKOM i IR razvojno-istraživačkih projekata koji se financiraju iz fondova Europske unije, gdje za IR projekte iz nepoznatih razloga već dva mjeseca nismo primili uplate, pa se nadamo skorom rješenju", kazao je Jurišić.

U Brodosplitu po njegovim riječima ​trenutačno ​radi 150 radnika, a koliko će ih trebati​ ubuduće znat će kad se završi predstečajni postupak. ​Podsjeća da je ročište na​ trgovačkom sudu zakazano za rujan kada sud treba donijeti odluku o tražbinama, a Brodosplit će ​dostaviti plan restrukturiranja u predviđenom zakonskom roku.

​"​Ne možemo si dozvoliti nastavak gradnje projekata tako da ne možemo izvršiti svoje​ obveze prema radnicima i kooperantima. Nastavak izgradnje obalno-ophodnih​ brodova sami financiramo i uložili smo znatno više nego je ugovoreno, vjerujući​ najavama naručitelja da će regulirati korekcije u cijeni koje su se zbog pandemije​ covida dogodile na svjetskom tržištu. Cijene po kojima ih gradimo su iz 2014., a​ nalog za nastavak izgradnje brodova u seriji smo dobili tek u ​veljači 2020. ​godine ​kada smo​ jasno dali do znanja da treba postupiti po zakonu i regulirati tržišne promjene​", ističe Jurišić.​

Kaže da je takav i zaključak vlade ​iz rujna 2021.​ godine,​ te tu razliku u cijeni nema tko drugi pokriti​ nego naručitelj. ​Nastavlja da i odluka vlade ​o​d 21.​ lipnja ove godine, daje​ naputak za korekciju cijena radi ublažavanja posljedica globalnog poremećaja na​ tržištima. ​

"Gotovo je nevjerojatno da je Ministarstvo financija platilo 32 milijuna eura​ VTB banci za protestirano jamstvo za gradnju N485-polarnog kruzera, a nije nam ​odobrilo ​deset​ milijuna eura da se taj brod završi i da se jamstvo uopće ne naplati", kaže Jurišić.

Dodaje da je Brodosplit obavio sve naručene radove za stonski most i vijadukt Prapratno na trasi​ pristupne ceste za pelješki most, ali ih još nije naplatio.​

"Unatoč svim nedaćama, radnicima poručujemo da Brodosplit sigurno opstaje i da​nastavljamo s gradnjom putničkih brodova, gdje smo se pozicionirali zadnjih godina"​, zaključio je Jurišić​.​ 

Brodosplit je osnovan daleke 1931. godine, djelatnost im je brodogradnja, strojogradnja i metalna industrija. Vlasnik tog najvećeg hrvatskog škvera​,​ koji se nalazi na 560 tisuća četvornih metara​,​ je DIV​ grupa​.

Od svibnja ove godine su u predstečaju​ u kojem vjerovnici potražuju 5,5 milijardi kuna​. Svojevremeno su imali 1548 zaposlenih, a predsjednik uprave je Tomislav Debeljak.

(Hina)

19. travanj 2024 12:31