StoryEditorOCM

BILO JE I VRIJEMEŠibenik će dobiti novu ribarnicu! Grad: Traži se lokacija u centru, radove će financirati EU

Piše Toni Veljača/Šibenski.hr
31. siječnja 2024. - 12:02

Priča oko nove šibenske ribarnice, koju građani dugo prizivaju ponovno se zakotrljala, a ovoga puta, projekt bi se mogao odmaknuti od tek pustih obećanja s kojima se građani susreću godinama.

O trenutnom stanju ribarnice suvišno je trošiti riječi. Desetljećima tu ribari rade u neadekvatnim uvjetima, jednako kao i prodavači na tržnici. Cijeli taj predio Šibenika, uključujući i štekate na gornjoj etaži pijace na kojoj se prodaje odjeća, obuća, cvijeće i tko zna što sve ne, djeluje kao „šaka u oko” svim građanima i posjetiteljima Krešimirovog grada. 

Inicijativu Lokalne akcijske grupe u ribarstvu (FLAG) "Lanterna", na čijem je čelu Ante Skelin, prepoznali su i u gradskoj upravi, pa sve upućuje na to kako bi se dugoočekivani projekt napokon mogao realizirati. 

- Nova ribarnica Šibeniku je prijeko potrebna. Trenutno stanje je blago rečeno - loše. To je „trbuh grada” i mislim da bi nam svima bilo u interesu da Grad dobije novi objekt, od ribara do krajnjih potrošača – kazuje nam Skelin.

Pitanje koje visi u zraku je: gdje premjestiti, bolje rečeno izgraditi novu ribarnicu? U centru, za kojeg će i Skelin reći da je idealan, ali prenapučen, mjesta gotovo da i nema. 

image

Stara peškarija u Šibeniku je u jako lošem stanju

Nikša Stipaničev/Cropix

- Mislim da ne bi bio dobar potez da se ribarnica premjesti negdje van centra Grada. Bilo je nekoliko ideja, ali još uvijek smo u potrazi za najboljim rješenjem – ističe Skelin.

Nova šibenska ribarnica, kao i većina značajnijih projekata u Gradu trebala bi se financirati iz europske blagajne. O vrijednosti projekta, ističe pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj, Petar Mišura, još je uvijek rano govoriti. 

- Sve je još u ranoj, početnoj fazi. Grad će apsolutno podržati ovu ideju jer je vrijeme da se u Šibeniku izgradi nova ribarnica. Vrijednost projekta ovisi o nekoliko faktora, a između ostaloga i o lokaciji gdje bi se ribarnica gradila – zaključio je Mišura.

Svojevremeno je postojala ideja o gradnji nove ribarnice na području parkirališta kod željezničkog kolodvora. Hoće li se ta lokacija ponovno aktualizirati doznat ćemo vrlo brzo. 

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
27. travanj 2024 22:34