StoryEditorOCM

Penaeus aztecusRibarnica Brač objavila vijest o rekordnoj kozici: ‘Nikad nismo vidjeli veći primjerak!‘

Piše OM
31. siječnja 2024. - 11:56

Gastro ribarnice Brač na svojoj su Facebook stranici objavili kako im je u ruke došla najveća kozica koju su ikad vidjeli. Naime, primjerak je dugačak čak 25 centimetara!

Pero Ugarković s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu potvrdio je da je riječ o američkoj vrsti kozice, Penaeus aztecus, koja je već ranije zabilježena u hrvatskim vodama.

- Uz nedavno povećanje brojnosti obične kozice i plavog raka, sad imamo i ovu lovn vrstu. Nakon početnih ulova pojedinačnih primjeraka ona će vjerojatno postati sve brojnija. To će biti dobro za ribare i ukupnu gastronomsku ponudu, ali pitanje je kako će utjecati na Jadransku bioraznolikost- istaknuo je Ugarković.

Ugarković je zajedno s kolegom Fabiom Croccetom objavio je i znanstveni rad u kojem je opisao pojavu američke vrste kozice. U rastu ističu da je većina primjeraka uhvaćena koćaricom na muljevitim podlogama na dubinama od 50 do 200 metara, a lokalni ribari su ih ustupili autorima ovog rada. Još nije posve jasan put kojim je ova vrsta došla do našeg mora, piše N1.

01. travanj 2024 12:53