StoryEditorOCM

obljetnicaSplitski Pomorski fakultet proslavio 63. rođendan: Do sada je na njemu diplomiralo 8.500 studenata

Piše M.I.
8. prosinca 2022. - 09:45

Svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća u srijedu je proslavljen Dan Pomorskog fakulteta u Splitu, odnosno 63. obljetnica osnutka ove visokoškolske ustanove.

Prof. dr. sc. Boris Maleš, prorektor Sveučilišta u Splitu za strateško planiranje i upravljanje zaželio je Fakultetu puno uspjeha u svoje osobno te u ime uprave i rektora splitskog sveučilišta prof. dr. sc. Dragana Ljutića. Istaknuo je kako je Pomorski fakultet vrlo uspješno "plovi" kako akademskim tako i stručnim vodama te iskazao podršku Sveučilišta u svim daljnjim nastojanjima za postizanjem znanstveno nastavne izvrsnosti.

- Nadamo se da su izazovi pandemije iza nas, iako smo u i u tom razdoblju puno naučili te smo alate, koji su nam tada bili na raspolaganju, implementirali u nastavne procese. Promocije studenata smo u tom razdoblju održavali na otvorenom, a s ponosom mogu istaknuti kako je do sada na Pomorskom fakultetu diplomiralo 8.500 studenata. Prošli smo postupak reakreditacije japanskog Ministarstva pomorstva, a povećali smo i broj nastavnih baza – suradnih ustanova u kojima naši studenti mogu odraditi stručnu praksu – ustvrdio je prof. dr. sc. Pero Vidan, dekan Pomorskog fakulteta.

Osvrnuo se i na nabavku vrijedne znanstveno-nastavne opreme – unaprijeđen je nautički simulator, na Fakultetu je instaliran inovativan uređaj za ispitivanje polimernih ležajeva, te duel fuel simulator, koji je važan u kontekstu zelenih tehnologija. Fakultetski planetarij, uz obuku studenata, posjećuju i učenici osnovnih i srednjih škola. Fakultet izvodi niz tečajeva te se kroz Trening centar provodi izobrazba pomoraca.

Također, provode se brojni projekti, a jedan od njih je i WRECKS4ALL (Zaštita podvodnog nasljeđa kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude) koji je i predstavila Tea Katunarić Kirjakov, arheologinja i povjesničarka umjetnosti na Odsjeku za likovnu kulturu i umjetnost Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu.

Glavni cilj projekta je jačanje i diverzifikacija turističke ponude zasnovane na podvodnokulturnom nasljeđu regije Istočnog Jadrana kroz prekogranično upravljanje, zaštitu, promociju i održivu valorizaciju podvodne kulturne baštine, točnije podvodnih brodskih olupina. Očekuje se da će navedeni projekt u velikoj mjeri doprinijeti poboljšanju trenutnog stanja jedinstvene podvodne kulturne baštine regije, evidenciji i zaštiti iste, kao i promociji ovog značajnog segmenta suvremene turističke ponude. Planirano je predlaganje najboljeg modela za predstavljanje destinacijskog menadžmenta i podvodnog kulturnog nasljeđa koji će osigurati konkurentnost ronilačko-turističkih destinacija Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore.

Na Danu Fakulteta dodijeljene su zahvalnice i nagrade.

19. travanj 2024 13:39