StoryEditorOCM

VIRTUALNI RONIOCITajne podmorja nikad nisu bile bliže: Hrvatski pomorski muzeju u Splitu posjetiteljima nudi interaktivni kiosk

Piše Maja Vejić
28. siječnja 2022. - 14:48

U Hrvatskom pomorskom muzeju u Splitu danas je postavljen dvojezični interaktivni kiosk koji će na zanimljiv način približiti tajne podvodne baštine posjetiteljima svih uzrasta. Osim edukacije i zabave, nudi i opciju kreiranja osobnih suvenira.

Riječ je o samostojećem ekranu osjetljivom na dodir koji korisnicima omogućuje susret s odabranim podvodnim lokalitetima i artefaktima pomorske baštine, poput olupina brodova iz antike, ranog novog vijeka, slavne Viške bitke i svjetskih ratova, te ostatcima antičke arhitekture, a dio je projekta financiranog od strane Splitsko-dalmatinske županije. 

image
Vladimir Dugandzic/Cropix

Da je riječ o iskoraku prema novim tehnologijama kazao je na njegovom predstavljanju i Ljubomir Radić, ravnatelj Hrvatskog pomorskog muzeja u Splitu

-  Uređaj će biti smješten u dijelu postava koji prati povijest trgovačkog pomorstva od antičkih vremena, u dijelu gdje je već realiziran jedan showroom i gdje nam dolaze u ovoj godini VR naočale pomoću kojih ćete moći i „zaroniti”. A možda to nekog i potakne da preko nekog od ronilačkih centara ode i na pravu lokaciju i stvarno zaroni vidjeti nešto iz prve ruke - kazao je ravnatelj.

image
ravnatelj Pomorskog muzeja Ljubomir Radić
Vladimir Dugandžić/Cropix

Stipe Čogelja, dožupan istaknuo je uspješnost suradnje županije s Pomorskim uzejom te kazao da je ovo tek dio projekta koji će se nastaviti i u idućoj godini.

- Muzeji kao jedan turistički resurs postaju dodatno zanimljivi u audio-vizualnom smislu, i to daje jednu dodatnu vrijednost i diže ponudu na višu razinu. Ovo je dio projekta koji će se nastaviti i u idućoj godini, vezan je i za promociju ronjenja na brojnim lokalitetima u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Pomorski muzej je idealno mjesto za to - kazao je Čogelja.

image
Zamjenik župana Stipe Čogelja
 
Vladimir Dugandžić/Cropix

- Nedavno smo plasirali jednu izložbu kroz program razvoja zaštite i valorizacije pomorske baštine pa predlažem da se i to posjeti. A ovo je nešto novo, nešto što smo u 2021. godini koja je bila izrazito izazovna za sve nas, prepoznali kao potrebu da na tržište plasiramo nešto vezano za nove tehnologije u turizmu. Tim tempom planiramo nastaviti i dalje. Digitalno i virtualno će nas nastaviti pratiti i nakon pandemije, jednostavno postoji potreba za tim. Stoga mislim da je ovo dobar korak naprijed u prezentaciji - dodala je Matea Dorčić, pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo.

Za kraj, kustosica Petra Blažević demonstrirala je funkcioniranje uređaja. Osim fotografija i videa s objašnjenjima, uređaj nudi i pristup raznim kartama, dodatnim informacijama s linkovima i zanimljivostima. Tu su i memory igre i puzzle, a malo stariji svoje novo znanje mogu testirati kroz kvizove. Posjetitelji mogu vidjeti kako bi izgledali kao ronioci te napraviti virtualni selfie. Također, možete napraviti i personaliziranu razglednicu i e-mailom je poslati prijateljima i obitelji.

Što se čeka? Večeras je i noć muzeja, pa ako vam je nedostajalo motivacije, evo idealne prilike da se barem odete poigrati nečim novim u muzeju.

24. travanj 2024 16:14