StoryEditorOCM

MELGES 24Trogirski amateri pomeli konkurenciju u Genovi: Posada Ante Botice osvojila europsko zlato i srebro

Piše Gordan Jelavić
30. listopada 2022. - 10:35

Na Europskom prvenstvu klase Melges 24 u Italiji Trogirani su postali prvaci u Corinthan (amaterskoj) konkurenciji i doprvaci u ukupnoj konkurenciji. U Italiji je ostvaren još jedan velik uspjeh hrvatskog jedrenja.

Posada Mataran 24 u sastavu Ante Botica, Ivo Matić, Mario Škrlj, Damir Civadelić, Max Čarija osvojila je zlato i srebro na Europskom prvenstvu klase Melges 24 koje se održavalo prošli tjedan u Genovi.

Na prvenstvu su nastupale još tri hrvatske posade: Universitas Nova (Ivan Kljaković Gašpić) koja je zauzela peto mjesto, Panjić (Luka Šangulin) koji je završio 17., te Razjaren (Ante Ćesić) koji se plasirao na 18. mjesto.

U jakoj konkurenciji 36 posada koje su u Liguriji jedrile u jednoj od najpopularnijih svjetskih one design klasa, Trogirani su devet jedrenja pokazali konstantu i kvalitetu, koja im je na kraju donijela dva pobjednička postolja.

image

Genova europsko Melges

Naime, klasa Melges jednako valorizira tzv. Corinthiane (amaterske jedriličare) i profesionalce, pa je Mataran 24 koji se natjecao u obje kategorije postao europski prvak i doprvak.

‘Sama činjenica da smo se tijekom cijelog prvenstva borili za vrh s iskusnom posadom kao što je Strambapapa koja je sastavljena od vrhunskih olimpijskih jedriličara je sjajna.

Nismo očekivali ovakav rezultat jer u ovoj klasi jedrimo tek jednu sezonu. Zlato i srebro je više nego što smo i sanjali.

Bilo je jako teško održati koncentraciju na velikoj floti u kojoj se sve pogreške skupo naplaćuju i u tom smo segmentu najviše ponosni na sami sebe i svoje jedrenje‘, prokomentirao je kormilar Matarana 24 Ante Botica.

Mataran 24 počeo je kao projekt prijatelja koji su jedrili od malena kada su se pridružili rastućoj hrvatskoj floti Melgesa 24 koja u Jadranu jedri seriju regata pod nazivom CRO Melges 24 Cup.

Već u prvih nekoliko natjecanja Trogirani su se pokazali kao sjajna posada koja je u travnju 2022. na regati Europskog kupa u Rovinju osvojila dvije medalje.

‘Ispada da najbolje rezultate napravimo na najtežim regatama kao što su Europski kup u Rovinju i ovo Europsko prvenstvo.

Možda imamo to nešto u sebi. Pritom nam je puno pomogla i oštra konkurencija koju imamo na hrvatskim regatama Melgesa 24 gdje jedrimo protiv vrhunskih jedriličara i olimpijaca. Hvala našim obiteljima, momcima iz klase na porukama podrške i prijateljima iz kluba za pomoć u pripremi regate‘, istaknuo je taktičar Matarana 24 Ivo Matić.

image

Genova europsko Melges

Na kraju treba istaknuti kako je Hrvatska imala i dva najmlađa predstavnika na čitavom prvenstvu. 11-godišnja Mia Kljaković Gašpić dobila je nagradu za najmlađu jedriličarku, a 14-godišnji Noa Šangulin nagrađen je kao najmlađi jedriličar.

Hrvatski jedriličari u klasi Melges 24 imaju još jednu regate prije završetka sezone. U Zadru se u organizaciji JK Uskok jedri otvoreno Prvenstvo Hrvatske od 25. do 27 studenoga.

Konačni rezultati (devet jedrenja): 1. STRAMBAPAPA (ITA) 35, 2. MATARAN 24 (HRV) 42, 3. MELGINA (ITA) 50…, 5. UNIVERSITAS NOVA (HRV) 61…, 17. PANJIĆ (HRV) 112, 18. RAZJAREN (HRV) 120….

25. travanj 2024 12:08