StoryEditorOCM

zakonski skrbnikTurski kapetan kreće kući nakon što je više od godinu dana proveo na napuštenom brodu

Piše OM
7. srpnja 2021. - 13:02

Turski kapetan kreće kući nakon što je po nalogu egipatskog suda više od godinu dana proveo u luci Adabiya blizu Sueskog kanala. Veći dio tog vremena proveo je na svom napuštenom brodu, javlja gCaptain.

Kapetan Vehbi Kara vraća se u Tursku nakon višemjesečnog lobiranja za njegovo puštanje. Njegova je saga započela u lipnju 2020. godine kada su egipatske vlasti zaplijenile brod za prijevoz rasutih tereta Kenan Mete, registriran u Panami, a nakon što je njegov vlasnik, Blodwen Marina, odbio isplatiti plaće posadi te napustio brod.

Prema "osebujnom" egipatskom zakonu, kapetan Kara imenovan je zakonskim skrbnikom broda i zabranjeno mu je napuštanje broda.

Iako je osiguravatelj broda opskrbio Karu i njegovu posadu hranom, vodom i osnovnim potrepštinama, ipak su ostali na cjedilu jer brod nije prodan na dražbi. ITF (Međunarodna transportna federacija) kaže da je pomogla osigurati puštanje i repatrijaciju gotovo svih članova posade između listopada 2020. i siječnja 2021., zajedno s četveromjesečnom plaćom. No, puštanje kapetana Kare pokazalo se težim zalogajem.

"Tek kada se ITF zauzeo za njega i kad smo organizirali zamjenu za "pravnu stražu", nakon višemjesečne kampanje za njegovo puštanje, kapetanu Karau bilo je dopušteno otići kući", rekao je koordinator ITF-ove mreže za arapski svijet i Iran Mohamed Arrachedi, koji je pomagao u Karainu oslobađanju.

Karain slučaj podsjeća na sličan slučaj u kojem je sudjelovao navigacijski časnik Mohammad Aisha, koji je četiri godine postao pravnim skrbnikom broda Aman. Aisha je konačno vraćen kući u travnju ove godine.

Oslobađanjem turskog kapetana, ITF sada poziva Egipat da promijeni način na koji se odnosi prema napuštenim pomorcima, i preciznije, poziva na reformu svog sustava zakonskog skrbništva.

29. travanj 2024 20:18