StoryEditorOCM

morske kornjačeU more u Puli puštene dvije oporavljene glavate želve. U tamošnji Aquarium nažalost stigla je nova pacijentica nakon što je zagrizla udicu

Piše M.I.
5. listopada 2022. - 15:01

Ekipa iz Aquariuma Pula u more je vratila dvije oporavljene glavate želve, Ivana i Dančeu, lijepa je vijest koju su objavili na svojim stranicama.

Ivan je vrlo mlada glavata želva stara oko pet godina. U centar je stigao u veljači nakon što je pronađen nasukan na otočiću Vanga unutar Brijunskog otočja u vrlo teškom stanju s upalom i vodom u plućima, ozljeđenim perajama i upaljenim očima. Na intenzivnoj je njezi boravio četiri mjeseca i dobio dvije kile što je poprilično za kornjaču te je u lipnju prebačen u veći rehabilitacijski bazen gdje je stekao bolju kondiciju i bio spreman za povratak u more, rekla je dr. veterine Simona Matas za Glas Istre.

Kornjača Dančea je pak stara 20 godina. Pronađena je kako pluta na površini mora u uvali Danče kraj Dubrovnika prema kojoj je dobila i ime.

image
Goran Šebelić/Cropix

U pulskom Centru je do danas oporavljeno i vraćeno natrag u more preko 170 glavatih želvi.

Njihov oporavak u većini slučajeva traje do 6 mjeseci. Najčešće ih primaju tijekom zimskih mjeseci te ih u periodu toplijeg vremena (lipanj - listopad) vraćaju natrag u more.

Procijenjeno je da u Jadranu obitava preko 20 tisuća jedinki ovih morskih životinja, a kako navode iz Aquariuma, morske kornjače izložene su antropogenim utjecajima koji svakodnevno prijete njihovom opstanku: klimatske promjene, protuzakoniti lov i komercijalni ribolov, izljevi nafte, umjetno osvjetljenje, neplanirani i nekontrolirani obalni razvoj, morski otpad i onečišćenje te destruktivne ribolovne tehnike.

Nažalost, prije svega nekoliko dana u Centar je stigla još jedna ranjena glavata želva nakon što je zagrizla površinsku varalicu s trokrakom udicom u moru kod Rovinja, što joj je onemogućavalo kretanje. Srećom, spasila ju je posada izletničkog broda "Dolphin watching Rovinj" i odvela u Centar na oporavak.

U Aqariumu imate mogućnost posvajanja morske kornjače kako bi tim činom pomogli rad Centra, a zauzvrat ćete mogći sudjelovati u puštanju želvi u more.

image
Goran Šebelić/Cropix
25. travanj 2024 03:12