StoryEditorOCM

oceanska ljepoticaU Rijeci se završava Eclipse II, jedan od najluksuznijih polarnih kruzera na svijetu

Piše M.I.
1. veljače 2023. - 10:14

U riječko brodogradilište 3. maj stigao je Eclipse II, novi ultraluksuzni ekspedicijski kruzer Scenic grupe, nakon što je dva tjedna bio na dokovanju u Viktoru Lencu. Sada ga čeka završno opremanje, javlja Novi list.

Riječ je o novogradnji vrijednoj ove 170 milijuna eura koja će na svoju prvu, inauguracijsku plovidbu 12. travnja iz Lisabona.

Na brodu se užurbano radi, u tijeku su finalni zahvati na uređenju interijera, a za dva do tri tjedna ova nova oceanska ljepotica Scenic grupe odradit će i pokusnu plovidbu.

Optimistične su to naznake iz ovog brodogradilišta na čiojim navozima se mogu raditi čuda, uz dobro posloženu organizaciju posla i financijsku strukturu.

Eclipse II izgrađen je u poslovnoj suradnji MKM Yachts i 3. maja. Kompletnu gradnju trupa novog Scenicovog kruzera, koji je dizajniran i opremljen u najvišoj polarnoj klasi za putničke brodove, Polar Class 6, odradili su trećemajci.

Kobilica je položena u svibnju 2021. godine, a s navoza je porinut početkom prošlog ljeta u visokom stupnju opremljenosti.

Završno opremanje luksuznog broda u potpunosti je pod svoje preuzela Scenicova tvrtka MKM Yachts, uz daljnji angažman trećemajaca, zajedno s drugim kooperantima i dobavljačima.

Uz sporazum o desetogodišnjoj poslovnoj suradnji, MKM Yachts je za potrebe gradnje ovog i drugih iz najavljene serije luksuznih kruzera koji bi trebali uslijediti uzeo jedan dio riječkog brodogradilišta u potkoncesiju.

Nakon 168-metara dugog Eclipse II, u riječkom brodogradilištu gradit će se novi luksuzni kruzer dugačak više od 200 metara.

Zanimljivo, kuma broda Eclipse II biti će poznata znanstvenica dr. Kathy Sullivan, žena koja je tri puta putovala u svemir kao jedna od prvih NASA-inih astronautkinja, prva Amerikanka koja je završila svemirsku šetnju i ujedno, kao priznata oceanografkinja, prva žena koja je istražila najdublju točku oceana na zemlji, poznatu kao Challenger Deep u Tihom oceanu.

23. ožujak 2023 17:46