StoryEditorOCM

baštinaU Umagu se promovira vrijedna knjiga o tradicijskim drvenim dizalicama za barke: Grua nema nigdje drugdje na svijetu nego od Savudrije do Karigadora!

Piše Merien Ilić
4. listopada 2022. - 19:30

Ove subote u Umagu javnosti će biti predstavljena zanimljiva knjiga "U naručju - Tradicijsko umijeće spremanja plovila pomoću drvenih dizalica – grua" autorice Sunčane Dežjot, etnologinje i kulturne antropologinje. Promocija je najavljena za 19 sati u Zajednici Talijana Fulvio Tomizza Umag.

Grue se drvene dizalice, a znanje vještine izrade dizalica za barke predstavljaju jedinstveno umijeće pouzdanog načina spremanja plovila, koje se razvijalo isključivo na obalama sjeverozapadne Istre. Umijeće je uvjetovano potrebom lokalnog stanovništva da barke koje nemaju vez u sigurnoj luci ni mogućnost prirodnog zaklona, zaštite od naleta vjetra garbina uz plitku i hridinastu obalu, karakterističnu za umaško priobalje.

Kako objašnjava iPress, početkom 20.stoljeća nastaju prve drvene dizalice za barke, po uzoru na čelične dizalice koje je gradila austro - ugarska Pomorska uprava na svjetionicima ili u većim lukama. Na umaškom području je prvu takvu željeznu dizalicu postavila posada svjetionika Savudrija u njegovoj neposrednoj blizini. Upravo ona postaje uzor ribarima od Savudrije do Novigrada za gradnju jednostavnijih drvenih dizalica i to od lako dostupnog drveta akacije ili bagrema, čvrstog i otpornog na štetočine.

image

Savudrijske grue

Goran Šafarek/Shutterstock

Tijekom vremena razvila su se i dva tipa izrade drvenih dizalica, savudrijski i umaški tip. Tako su naraštaji ribara njegujući umijeće izrade i spremanja barki na grue, uz savudrijsku batanu, stvorili dragulje etnografske i nematerijalne baštine tog kraja.

Muzej grada Umaga još je 2016. godine započeo sa sustavnim istraživanjem grua. Provedeni su identifikacija, dokumentiranje, prikupljanje rezultata istraživanja na terenu i istraživanje arhivskih podataka o gruama, a s ciljem očuvanja i valorizacije jedinstvenog tradicijskog umijeća spremanja plovila.

Godine 2017. izrađen je tako i Konzervatorski elaborat o gruama koji je poslan Ministarstvu kulture, Upravi za zaštitu kulturne baštine kao stručna podloga za utvrđivanje i za upis nematerijalnog kulturnog dobra u Registar kulturnih dobara RH, kao i daljnje provođenje mjera zaštite od strane konzervatora. Grad Umag danas nastavlja s ovim vrijednim projektom očuvanja i valorizacije drvenih tradicijskih dizalica, a tek predstoje promocija knjige, multimedije, dokumentarac, te niz edukativnih aktivnosti.

Velikoj obitelji europskih pomorskih muzeja, u Piranu, predstavljen je prije nekoliko dana dvogodišnji projekt Grue, financiran iz europskog fonda Lokalna akcijska grupa u ribarstvu - FLAG Pinna Nobilis. 

image

Savudrijske grue

Goran Šafarek/Shutterstock
16. travanj 2024 13:33