StoryEditorOCM

75 miljaUspostavljena brzobrodska linija Lastovo - Korčula - Dubrovnik, župan Dobroslavić: Ovo je povijesni uspjeh, hvala Vladi na 12 milijuna kuna potpore

Piše Bruno Lucić
24. svibnja 2021. - 10:49

U Gružu je u ponedjeljak jutro dočekan prvi katamaran s Lastova. Riječ je o državnoj brzobrodskoj liniji Lastovo - Korčula - Dubrovnik. Brodom „Anastazija“ stigao je i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić sa svojim zamjenicima Žaklinom Marević i Joškom Cebalom.

- Veoma smo zadovoljni da je danas prvi put zaplovio katamaran na cjelogodišnjoj liniji Lastovo - Korčula - Dubrovnik, to je povijesni uspjeh zato što po prvi put imamo povezan Lastovo sa županijskim središtem Dubrovnikom. To je veliki dobitak za Lastovo, za Lastovce, dobitak je također i za Korčulu jer tamo također tiče ovaj katamaran, naravno i za Dubrovnik i za cijelu našu Županiju. Lastovo je naš najudaljeniji pučinski otok i veoma je važno kako je povezan, dosad je bio povezan preko Vele Luke sa Splitom, naravno, preko Vele Luke i s Dubrovnikom, ali veoma nepovoljno za naše sugrađane na Lastovo.

- Danas imamo tri i pol sata vožnje, dolazi u Dubrovnik, mogu koristiti usluge bolnice, mogu ići u srednju školu, fakultet, vrlo jednostavno, i vjerujem da ćemo time ostavljati ljude na Lastovu, da će se osjećati bliže svom otoku i nadam se, tamo i ostati. Zahvalni smo Vladi Republike Hrvatske koja je razumjela ovu našu inicijativu koja je trajala neko vrijeme, međutim, ove je godine stavljena u proračun potpora ovoj liniji od 12 milijuna kuna. Nakon provedenih natječaja, što nažalost uvijek traje, danas imamo prvi put brod i to će sad biti trajno, kazao je župan.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Otkrio je i što na sve to kažu mještani Lastova.

- Oni su veoma zadovoljni da uz sadašnje veze: i trajektom i katamaranom prema Splitu, da će imati katamaransku vezu prema Dubrovniku. Znate da je Lastovo uvijek bilo dio Dubrovačke Republike, dakle, oni su oduvijek vezani za Dubrovnik. Nažalost, ne dobro vezama na moru, ali sad smo i to riješili, kazao je Dobroslavić.

Osvrnuo se i na obnovu tamošnje rive.

- Brodovi, kao što smo tvrdili, već sad mogu pristati u Ublima, ali moraju se prilagođavati odlasci i dolasci. Međutim, s investicijom koju tamo planiramo, naša Lučka uprava je sad u postupku pripreme dokumentacije za javnu nabavu, za obnovu i proširenje rive vrijednosti 60 milijuna kuna, nakon što se to zadrži, moći će se prilagoditi i vremena plovidbe onako kao što to odgovara građanima Lastova, naveo je župan dubrovačko-neretvanski.

Ravnateljica Agencije za obalni linijski pomorski promet Paula Vidović otkrila je u kojoj je fazi natječaj za odabir brodara.

image
Tonći Plazibat/Cropix

- Dakle, Agencija za obalni linijski pomorski promet je u pregovaračkom postupku, kako bi što prije otočanima omogućili vezu s Dubrovnikom kao županijskim središtem, provela je pregovarački postupak sukladno Zakonu o obalnom linijskom pomorskom prometu, međutim, u tijeku je još i otvoreni natječaj na kojoj će pristići ponude odnosno bit će otvaranje ponuda u šestom mjesecu.

- Cijena karte u izvansezoni je 75 kuna, a u sezoni 95 kuna, otočna cijena karte je 65 kuna. Dakle, linija će svaki dan prometovati između Lastova preko Korčule do Dubrovnika, duljina je oko 75 milja, brzina broda „Anastazija“ kapaciteta 300 putnika je oko 27 čvorova, tu varira je li bliže kopnu ili otvorenom moru. „Nona Ana“ će nastaviti pristajati na otoku Lastovu u sezoni. Dakle, neće se niti jedna držana linija koja je dosad bila izgubiti, dakle, otočani će imati prava koja su dosad imali, imat će dosadašnje linije uz ovu liniju, poručila je Vidović.       

05. svibanj 2024 14:00