StoryEditorOCM

poremećaj na tržištuUz državne potpore, sektoru ribarstva omogućit će se i dodatne kompenzacijske mjere

5. travnja 2022. - 10:45

Uz državne potpore, sektoru ribarstva omogućit će se i dodatne kompenzacijske mjere, istaknuto je na sastanku ministrice poljoprivrede Marije Vučković i predstavnika ribarskog sektora udruženima u Hrvatsku poljoprivrednu komoru, Hrvatsku gospodarsku komoru i Hrvatsku obrtničku komoru, izvijestili su u utorak iz Ministarstva.

Sastanak je održan u ponedjeljak na temu aktualnih poremećaja na tržištu, a glavna tema su bile mjere pomoći koje Ministarstvo provodi iznalazeći rješenja za ribare s ciljem smanjenja gospodarskih i socijalnih negativnih učinaka na sektor, kao i osiguranja likvidnosti, uslijed rastućih troškova proizvodnje.

Predstavnici ribarskog sektora pohvalili su Ministarstvo zbog mjera koje poduzimaju, ali su ukazali na kontinuirani porast troškova u proizvodnji i preradi, prvenstveno u cijenama goriva i struje te izrazili zabrinutost za nastavak proizvodnje.

Iz Ministarstva napominju kako se trenutačno provodi mjera pomoći u obliku državne potpore putem bespovratnih sredstava za ribare, uzgajivače u akvakulturi i prerađivače proizvoda ribarstva i akvakulture za izgubljeni prihod ili dodatne troškove, nastalima uslijed izvanrednih događaja.

Za provedbu te mjere, kako su istaknuli, planirano je ukupno 75 milijuna kuna, a rok za podnošenje zahtjeva je 15. travnja.

U obradi su i mjere državne potpore male vrijednosti u ribarstvu, u vrijednosti od 30 milijuna kuna osiguranih u državnom proračunu.

Također, intenzivno se radi na uspostavi novoga modela pomoći na razini EU i to kroz novu uredbu o Europskom fondu za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu, a Ministarstvo je od Europske komisije (EK) zatražilo i žurno djelovanje i osiguravanje sredstava pomoći i kroz ovaj izvor.

Novom uredbom predviđena je mogućnost dodjele kompenzacijskih sredstava, za koji je osnovni preduvjet i temelj donošenje provedbene odluke od strane EK kojom će se utvrditi postojanje izvanrednog događaja, odnosno poremećaja na tržištu, naveli su iz Ministarstva.

26. travanj 2024 06:59