StoryEditorOCM

dragocjene lokacijeVažne odluke za splitsko pomorsko dobro: Konačno zeleno svjetlo za uređenje Žnjana; Zapadna obala bit će luka nautičkog turizma?

Piše Gabrijela Radanović
11. studenog 2021. - 13:59

Stigao je taj dan! Zapamtite naoko zanimljiv, ali i važan datum 11.11. 2021., jer je na sjednici Vlade RH napokon izglasana "Odluka o koncesiji na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže na dijelu k.o. Split, uvala Žnjan".

Nakon mjeseci čekanja Vlade, i čak 17 gledanja zapuštenog platoa, gradska tvrtka "Žnjan" je konačno dobila zeleno svjetlo za uređenje Žnjana, i to površine 218 322 metra četvorna. Koncesija se daje na razdoblje od 40 godina, računajući od dana sklapanja ugovora.

Premda je ovo bila važna stepenica koju je Grad premostio, još je ostalo puno posla do konačnog izgleda tog kupališta.

image
Vlada RH

Glavne djelatnosti koncesije, koju je Vlada izdala gradskoj firmi su iznajmljivanje plažnih rekvizita, čuvanje stvari, privez i odvez te parking, dok su sporedne djelatnosti koncesije ugostiteljsko - trgovačke djelatnosti i sportsko – rekreacijske djelatnosti.

Kako je Vlada izglasala, ovlaštenik koncesije dužan je u roku dvije godine ishoditi izvršnu lokacijsku dozvolu i dostaviti je davatelju koncesije.

- Ovlaštenik koncesije dužan je u pomorsko dobro koje se daje u koncesiju uložiti sveukupno 225.603.440 kuna kao investicijsko ulaganje od čega je 2.452.692 kuna dužan investirati u zaštitu okoliša koncesijskog područja, u roku ne dužem od tri godine od dana sklapanja ugovora o koncesiji iz točke VIII. ove Odluke, a sve u opsegu i na način opisan u Studiji gospodarske opravdanosti - stoji između ostalog u Odluci.

image
Split, 141021.
Vizure Splita gledane sa vrha kampanela Sv. Duje.
Na fotografiji, Zapadna obala sa Banovinom, hotelom Marjan i Ambasadorom.
Foto: Josko Ponos/ CROPIX
HANZA MEDIA

Tako je tvrtka "Žnjan" dužna u roku od tri godine od dana sklapanja ugovora o koncesiji dovršiti izgradnju i predati Vladi uporabnu dozvolu.

Gradska tvrtka ovim se dokumentom obvezala pomorsko dobro koristiti sukladno Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama i drugim zakonima te podzakonskim aktima iz područja sigurnosti plovidbe i zaštite okoliša, i to na način koji će osigurati zaštitu okoliša.

Ovlaštenik koncesije ne može prava stečena koncesijom, niti djelomično, niti u cijelosti prenositi na drugoga, bez izričitog odobrenja Vlade RH.

Zapadan obala - luka nautičkog turizma?


Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije kazao je kako je nedavno usvojenim izmjenama Prostornog plana Županije županijska Lučka uprava dobila mogućnost upravljanja Zapadnom obalom, Orišcom i Zentom.

- Što se tiče Zapadne obale, Prostornim planom je omogućeno da bude luka nautičkog turizma otvorena za javni promet - najavio je Maroević.

25. travanj 2024 22:27