StoryEditorOCM

DR. ALEN SOLDO‘Većina ribara su savjesni, ali ima onih koji su možda pucali u dupina. Policija ih može lako pronaći‘

Piše Ana Pivčević/SD
12. kolovoza 2023. - 10:55

Splitska policija istražuje slučaj pronađenog leša dupina u šoltanskom akvatoriju, a sumnja se da je usmrćen iz vatrenog oružja. Podsjetimo, čitatelj nam je poslao video u kojem se vidi upucani dupin, a javnost je zgrožena. 

Koliko su česti napadi na dupine, pogotovo ovako zvjerski, pitali smo redovitog profesora u trajnom zvanju na Odjelu za studije mora Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Alena Soldu.

- Tijekom godine zabilježi se službeno ili neslužbeno nekoliko uginulih dupina od koji su neki vjerojatno stradali slučajno u interakciji s raznim ribolovnim alatima ili brodovima, ali među njima vjerojatno postoje i slučajevi namjernog ubijanja. U današnje vrijeme teško je uopće shvatiti što se dešava u glavama osoba koje počine takva dijela, ali poučeni iskustvom može se zaključiti da dio počinitelja pripada ribarskoj populaciji koja takva djela opravdava uništavanjem ribarskih mreža i ulova od strane dupina - kazao nam je Soldo. 

Dodao je da otkad je ribara i ribarstva da se zna da ribari imaju određeni problem s dupinima koji hraneći se uništavaju dijelove ribarskih mreža i jedu ulov koji se nalazi u njima. 

- Apsolutno bi bilo pogrešno za neka nedjela optuživati cijelu ribarsku populaciju koja je najvećim djelom svjesna da zapravo mi uzimamo hranu dupinima iz njihovog svijeta, a ne obratno, te dupine doživljavaju kao indikatore zdravosti nekog ekosustava jer smatraju da ako ima puno dupina tada ima i ribe za sve ostale. Sukladno tome, štete na mrežama doživljavaju sastavnim djelom posla i ne pada im na pamet da im nešto nažao učine. Nažalost, kao i u svakom drugom zanimanju, postoji mali postotak osoba koje to ne vide na takav način nego svoj bijes radi vlastitog neuspjeha ispoljavaju na način da ubijaju dupine koje dođu blizu njih iako je to posve besmisleno i s ribarskog stanovišta, obzirom da jedan mrtvi dupin zasigurno neće riješiti njihov trenutačni problem - objasnio nam je profesor s Odjela za studije mora. 

image

Ubijeni dupin pronađen je blizu otoka Šolte

Snimio čitatelj

Soldo objašnjava da u Jadranu stalno žive tri vrste dupina, dobri, prugasti i obični, dok ponekad iz Sredozemlja zalaze i neke druge vrste.

- Iako je teško govoriti samo na osnovu dostupnog videa, prema nekim vidljivim karakteristikama dalo bi se pretpostaviti da se u ovom slučaju radi o običnom dupinu za kojeg se pretpostavlja da u Jadranu živi negdje oko desetak tisuća jedinki - rekao nam je profesor Soldo.

Zakonski gledano, svi dupini spadaju u strogo zaštićene životinje i njihovo ubijanje je kazneno djelo, koje se prema članku 200. Kaznenog zakona kažnjava do tri godine zatvora.

- Prema tome u ovom slučaju je važno napomenuti, obzirom da se radi o kaznenom djelu, da je policija dužna postupati po službenoj dužnosti. Dakle, potrebno je izvršiti autopsiju i ustanoviti da li se stvarno radi o prostrjelnim ranama i ako je to točno, o kojem kalibru se radi s ciljem da se ustanovi da li se prilikom nedjela koristila puška ili pištolj. To je veoma važno jer u slučaju da se radi o većem kalibru, tj. pušci, onda se može pretpostaviti da se oružje, primjerice papovka, nalazilo na većem brodu. Tada bi policija mogla na neki način suziti krug mogućih počinitelja jer su svi veći brodovi podložni stalnom praćenju, a ribarski posebice putem VMS sustava uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede, te bi se daljnje radnje mogle usmjeriti prema brodovima koji su se u tome trenutku nalazili u tome akvatoriju - objasnio nam je Soldo. 

S obzirom na to da se sve strogo zaštićene ne smije na nikoji način uznemiravati, Soldo napominje da se u slučaju primjećivanja istih moramo držati na odstojanju, a ne kao što smo ovih dana također vidjeli i u medijima, da ih se brodovima prati vrlo blizu, što je, ponavlja, također kažnjivo.

27. travanj 2024 12:25