StoryEditorOCM

geoparkViški arhipelag od sada se može proučavati i preko besplatne mobilne aplikacije

Piše M. I.
24. veljače 2023. - 08:59

Geopark Viški arhipelag od sada se može proučavati i preko besplatne mobilne aplikacije GeoCro, koju održava Hrvatski geološki institut (HGI).

Geopark je prvi park koji je pripremio i objavio sve opisane geološke točke duž tri označene geostaze na Visu i Biševu (geo-trails). U aplikaciji su popularno opisane temeljne značajke stijena koje grade pojedine dijelove ovog arhipelaga, što je popraćeno atraktivnim fotografijama i ilustracijama.

Osim postojećih geostaza u planu je i obilježavanje odabranih geotočaka na pučinskim otocima (geo-sail). Time bi čitavo područje bilo u potpunosti pokriveno opisima najzanimljivijih geoloških točaka, koji svim zainteresiranim korisnicima omogućavaju upoznavanje s postankom stijena koje su temelj ovog UNESCO geoparka

Geopark Viški arhipelag obuhvaća područje otoka Visa, njemu pripadajućih okolnih otočića, Biševa, Svetog Andrije, Brusnika, Jabuke i Palagruže. Zbog iznimne geološke, prirodne i kulturne baštine, Geopark Viški arhipelag je dio UNESCO-ve svjetske mreže geoparkova od 17. travnja 2019. godine.

image

Aplikacija za geopark

image

Aplikacija za geopark

image

Aplikacija za geopark

29. travanj 2024 06:46