StoryEditorOCM

pilot projektZadarska Pomorska škola uvodi tečaj ronjenja za buduće pomorce, bit će potpuno besplatan

Piše M.I.
14. ožujka 2023. - 08:31

Pomorska škola Zadar u suradnji s Ronilačkim klubom Sveti Roko iz Bibinja uvodi pilot projekt obuke svojih učenika za ronjenje.

Zamisao o tečaju ronjenja za učenike Pomorske škole Zadar rodila se još u vrijeme pokojnog ravnatelja Svetka Perkovića, koji je i bio poznat po uvođenju inovativnih programa u nastavu. Cijeli projekt dodatno je usporila pandemija, da bi potporu dao i novi ravnatelj Marin Perinić. Tečaj će za učenike biti potpuno besplatan.

- Pet učenika bi trebalo biti ove godine, s time da je tendencija da se taj broj digne i da svake godine više ljudi završi taj ronilački tečaj i oni će dobiti brevet koji vrijedi u cijelom svijetu, kaže Đani Iglić iz bibinjskog Svetog Roka, za HRT.

Neće biti jednostavno odabrati prvu petoricu - svakako će biti važan uspjeh u školi, izvannastavne aktivnosti te psihofiziča spremnost.

- Najprije ćemo učenike upoznati s poviješću ronjenja, nakon čega ćemo vjerojatno napraviti i nekakav kviz i onda odabrati petoricu najboljih koji se već možda malo i razumiju u ronjenje i koji su više ekološki osviješteni, kaže profesor Antonio Zubčić.

Iako u komercijalnim ronilačkim centrima tečaj traje znatno kraće - u ovom slučaju je predviđeno kroz travanj proći teorijski, a u svibnju i praktični dio sa što više zarona u bazenu. Ukupno bi tečaj trajao između dva-tri tjedna i mjesec dana.

Jednom kada završe obrazovanje s položenim tečajem ronjenja bit će poželjniji budućem poslodavcu.

- Naši učenici kad dobiju taj brevet, moći će raditi na svojim brodovima kao ronioci ili ako danas-sutra završe na jahtama zasigurno će njihovu kapetanu biti plus ako ima nekoga s položenim R1 ili R2 na svom brodu da ne mora zvati službu s kraja u slučaju da se nešto dogodi, ističe Zubčić.

21. rujan 2023 23:30