StoryEditorOCM

(i)legalan biznisZavršavaju li tone ježinaca iz našeg mora na stolovima talijanskih restorana? U Hrvatskoj dozvolu ima 35 subjekata, a kilogram je između 17 i 18 kuna

Piše OM
6. kolovoza 2021. - 09:02

Vade se ježevi u Hrvatskoj na stotine kilograma i koga briga. Blago hrvatskog Jadrana u slovenskim hladnjačama. Ježinci, ježevi ili ježi - kako ih tko zvao, svakog se dana, tvrde otočani, vade iz mora, brodicama prevoze do rive, a potom kamionima odlaze, pretpostavljaju, u najvećem broju slučajeva - talijanske restorane, piše RTL.

Otočani u nevjerici: ‘Izlovljavaju ogromne količine ježeva i krcaju ih u hladnjače slovenskih registarskih oznaka, na stotine kašeta su izvadili!‘

- Ja ne vidin svaki dan ulov, ali moji sumještani kažu da i preko tonu ježeva dnevno oni iskrcaju ovdje na rivi, a oni su 15-ak dana pa pametnomu odnosno matematičaru - dovoljno - rekao je za RTL Šime Prtorić iz Šimuna.

Šimu je kapetan broda zbog ovih snimaka prijavio i policiji. Iz policije kažu da nisu utvrđeni elementi prekršaja ili kaznenog djela, a u vezi cijele priče izvijestit će nadležnu ribarsku inspekciju.

Svi oni koji se profesionalno bave izlovom ježinaca moraju biti upisani u tzv. povlasticu no osim toga potrebno je ishoditi i Rješenje za uzimanje iz prirode morskih ježinaca koje trenutno ima 35 subjekata. Ovlaštenik povlastice može biti samo obrt ili tvrtka registrirana u Republici Hrvatskoj. Imaju li ove brodice sve potrebno - iz ministarstva još istražuju.

Ministarstvo poljoprivrede az RTL je o ježincima s Paga reklo sljedeće: "Na temelju ove informacije, ribarska inspekcija će svakako poduzeti odgovarajuće radnje kako bi istražila o čemu se radi i poduzela odgovarajuće mjere".

Ježince od uništenja ne mogu zaštititi ni njihove oštre bodlje, ali država može. U 2020. godini ukupni iskrcaj je bio 144 tone, a prosječna cijena morskih ježinaca po kilogramu kreće se između 17 i 18 kn, piše RTL.

26. travanj 2024 08:37