StoryEditorOCM

projekt MAUDZnanstvenici došli do novih podataka o izranjanju vode u moru između Blitvenice i Jabuke

Piše M. I.
19. travnja 2023. - 12:24

Pri kraju je znanstveni projekt "Izranjanje i poniranje u području srednjeg Jadrana - Middle Adriatic Upwelling and Downwelling (MAUD)" financiranog od Hrvatske zaklade za znanost.

Projekt je to Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji s Državnim hidrometeorološkim zavodom u Zagrebu, Institutom za oceanografiju i ribarstvo u Splitu te Prirodoslovno-matematičkim fakultetom Sveučilišta u Splitu, a vodi ga prof. dr. sc. Mirko Orlić.

Projekt MAUD prvenstveno se bavi procesom izranjanja, poznatijeg pod engleskim nazivom upwelling, u području srednjeg Jadrana. Taj je proces izuzetno važan za primarnu proizvodnju u moru, jer se izranjanjem donose hranjive tvari iz većih dubina na površinu gdje Sunčevo zračenje omogućuje stvaranje fitoplanktona a time i drugih sudionika u morskom hranidbenom lancu. Suradnici na projektu obrađivali su različite aspekte spomenutog procesa – fizičke, kemijske i biološke. Pritom su kombinirali dvije istraživačke metode. Jedna je prikupljanje podataka na istraživačkim krstarenjima i na stalnim mjernim postajama, dok se druga oslanja na razvoj numeričkih modela.

Biološka istraživanja 1980-ih dovela su u vezu obilje planktona, zone mrijesta srdele te velike ulove u području Blitvenice s izranjanjem potpovršinske vode iz Jabučke kotline. Dosadašnji rezultati postignuti u okviru projekta MAUD pokazuju da je u području između Blitvenice i Jabuke na djelu ne samo obalno izranjanje, što je bilo očekivano, nego i izranjanje na otvorenom moru, što je novi nalaz za ovo područje. Osim toga, suradnici na projektu razvili su originalnu metodu koja omogućuje da se razlikuju te dvije vrste izranjanja i koja bi se mogla pokazati korisnom pri istraživanju u drugim morima. Time bi se postigao najviši mogući cilj geofizičkih i oceanografskih istraživanja – naime, da izučavanje neke regionalne pojave dovede do znanstvenog nalaza koji nadilazi granice te regije.

25. travanj 2024 12:38