StoryEditorOCM
Šibenikduhovno putovanje

Ruta duga 108 kilometara: i Šibenik ima svoj Camino, njime korača sve više hodočasnika

Piše Šibenski.hr
17. ožujka 2024. - 16:38

I Šibenik svoj Camino ima - dio je mreže hrvatskih i europskih putova sv. Jakova koji vode prema španjolskom svetištu Santiago de Compostela. Njime korača sve više hodočasnika koji tvrde da duhovno putovanje podrazumijeva i istraživanje kulturne, povijesne i prirodne baštine ovoga kraja, piše HRT

Camino uči i pruža mir! Iskusila je to na svojoj koži. Hodala je 31 dan. Pregazila 800 kilometara.

Camino Frances je najpopularnija ruta. Ali Camino nije samo francuska ruta, reći će vlasnici hodočasničkih putovnica "Put se pamti cijeli život". 

- Na Caminu imate priliku razmišljati apsolutno o svemu i naravno najviše o sebi, proučiti sebe, vidjeti sebe iznutra, kaže Irena Kovačić, autorica knjige "Moj Put Camino".

Rute kojom su hodočasnici iz naših krajeva koračali još od 1203. danas se oživljavaju. Sedam je etapa zasad označeno putokazima.

Duhovno putovanje podrazumijeva i istraživanje kulture, povijesti i prirodne baštine. Šibenska dionica ima se čime pohvaliti.

- Naša ruta je duga 108 kilometra praktički se proteže duž cijele Šibenske biskupije. Normalno da je centralno mjesto grad Šibenik i naša katedrala. A znamo i sami što Šibenik sve ima, koliko sakralnih objekata. Stara jezgra je puna toga, ističe Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika.

A hrvatske Camino dionice protežu se na više od tri tisuće kilometara. Promovirati ih - važno je i za razvoj 365 turizma. 

- Za sada su nam jako popularne hodočasničke organizirane ture gdje vikendima vodimo hodočasnike. Imamo za Korčulu prijavljeno 200 ljudi, za Camino Podravina je već 100 ljudi prijavljeno, napominje Irena Kovačić, autorica knjige. 

Jedinstveno pješačko iskustvo prije svega krijepi dušu. Na tom putu duhovno se raste!

- Trebao bi taj naš put postati čašćenje Boga, zahvaljivanje na onom što jesmo i što ćemo uz njegovu pomoć biti. I to onda postaje pravo hodočašće, postaje i molitva, zahvaljivanje Bogu, objašnjava don Krešimir Mateša, župnik katedralne župe svetog Jakova u Šibeniku.

Mreža putova Lijepe Naše još se "plete". Lani je njome koračalo više od pet tisuća hodočasnika, piše HRT

 

27. travanj 2024 18:20