StoryEditorOCM
RegionalTUNA FEVER 2021.

Velika reportaža iz Rogoznice: vrhunska zabava i adrenalin povezali olimpijce-skijaše, čokolatijere, glumce, pilote, brodare, dizajnere...

Piše Sandra Barčot /SD
16. kolovoza 2021. - 08:16

Što spaja vlasnika dvije tvornice čokolade, osvajača olimpijske bronce u skijaškim skokovima, proizvođača brodova, pomorca, dizajnera cipela, poduzetnike iz raznih branši, nogometnog reprezentativca, pilota, glumca, padobranca, znanstvenika?

Odgovor je - big game!

Ribolov je to na velike morske trofeje - tune, iglane, iglune, kao i lampuge, koji se upravo održao u rogozničkom akvatoriju u sklopu 6. izdanja Međunarodnog natjecanja “Tuna Fever Marina Frapa Rogoznica 2021.” Nakon godine pauze zbog Covid-pandemije, ribolovci su po svim epidemiološkim mjerama, u ritmu novog-normalnog sudjelovali na sportsko-ribolovno-turističkoj manifestaciji u organizaciji splitskog kluba “Big Game Croatia” i Marine Frapa, gdje samo možemo reći kako su najmanje uživale – tune!

- Ribe je bilo u izobilju, imali smo u tri ribolovna dana 119 aktivnosti na moru, odnosno kačenja na udicu 114 tuna, pa lampugu, goluba i tri morska psa. Na kraju smo na kopnu vagali 13 tuna, koje su ukupno težile 588 kilograma – rezimira nam sudac Tonči Luketa, dirigent događanja na moru uoči proglašenja pobjednika ovog zanimljivog nadmetanja koje iz godinu u godinu okuplja sve veći broj zaljubljenika u borbu sa morskim krasoticama iz dubina.

image
VAGANJE KONTROLIRA SUDAC TONČI LUKETA (krajnji desno)
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Po sistemu “ulovi i pusti”, odnosno “catch and realase”, pa taj adrenalin kada “ćutite” na udici grdosiju, te povlačenje “mrcine” iz dubine koja teži oko 50-tak kilograma. Nadmudrivanje kako je privući što bliže krmi broda, jer treba slikati i snimiti cijeli ribolov za sudačku ocjenu i bodove, a zatim i otkačiti udicu te pustiti tunu nazad u more – živu!

E' to je taj doživljaj za pamćenje, za prepričavanje unucima po obrascu Hemingwayavog “Starac i more”, osim što ovdje ne vadite tunu na krmu broda, ako nije teža od 40 kilograma!

Sve u cilju zaštite jadranskog stoka plavoperajne tune!

I taj adrenalin vam je zajedničkim svim onim osobama na početku teksta, ljudima iz različitih profesijama koje “veže” udica, ješka, kako pronaći tunu u dubinama, na kojoj “pošti”, kako imati što više “morskih trofeja” na štapu, kako u konačnici i pobijediti na natjecanju!

- Eto, mi došli prvi put na big game i odmah trijumf! A tko se nada ikakvom uspjehu, kada smo prvi od tri dana natjecanja u startu bili diskvalificirani - zadovoljan, sa rukama punih nagrada ali i najvažnijom pozivnicom za Svjetsko prvenstvo dogodine u Costa Rici, netom što je sašao sa pozornice nakon proglašenja pobjednika, govori nam Marijo Živković.

image
Prvo mjesto, ekipa FISHING ADVENTURE
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Trogiranin, 39-godišnji pomorac, prvi časnik stroja, otac 5-godišnje Kiare i 7-godišnjeg Noela koji je bio s njim na brodu tijekom ribolova.

- Sin obožava sa mnom ići na ribolov. Prije sam lovio na slatkim vodama, čak bio na svjetskom prvenstvu u Amalu u ribolovu iz kajaka sa štapom, a kada sam se zakačio na big game, želio je i Noel što više biti sa mnom na brodu, pa je nakon plivanja počeo trenirati jedrenje u našem domicilnom klubu JK Trogir. I nije vam on jedini sportaš na našem mićem brodu – smije se Živković, pa nam diktira i popis posade “Fishing Adventure” koja se upisala u pobjednički niz ovog natjecanja:

- Reprezentativac u big game Bepo Svalina, pa Marin Dorić brat moje supruge, moj sin Noel i Slovenac Petar Žonta. On je osvajač olimpijske brončane medalje u skijaškim skokovima, a kako sam od njega kupio brod dug 7 metara, pa je među manjima ako nije i najmanji brod na big gameu, sve vam kod nas tako ostaje u obitelji.

Priča dalje Živković, kako će u ovom sastavu i u Costa Ricu, samo sad treba naći “bolje” sponzore...

- Brod sam prije godinu dana kupio od Žonte, dovezao ga iz Ljubljane, ostao s njim u kontaktu, došli na big game u Rogoznicu i pobijedili! Iako smo prvi dan bili diskvalificirani. Lovili smo tune i za njima izašli izvan ribolovne zone, pa nam je sav trud propao, no zato smo u petak onaj famozni 13., dizali jednu za drugom. Na kraju imamo 5040 bodova, sa ukupno 21 tunom na udici po sistemu “ulovi i pusti” - presretan nam dovršava priču o trijumfu Živković, paralelno primajući čestitike od svih okupljenih ribolovaca.

image
Zajednička fotografijia svih dobitnika
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Naime, pandemija pravila, ograničila su broj i sudionika i posjetitelja, a i sama ceremonija dodjela nagradu prošla je na “daljinu”. Predsjednik kluba organizatora i prvi hrvatski big-game izbornik Boris Županović te Tina Bašić, direktorica marketinga Marina Frapa, koji su uručivali nagrade sve su obavili bez previše dodira.

- Ma bar da sam damu mogao poljubiti na pozornici. To bi mi bilo za sriću da dogodine budemo prvi – čuo se komentar drugoplasirane posade koju predvodi Čeh, vlasnik dvije tvornice čokolade Daniel Lukeš.

Imena “Carla”, koje krasi i to slatko, čokoladno carstvo ali i ime njegovog broda, odnosno ekipe koja je na kraju uknjižila 4446,2 boda dovoljno za drugi plasman. Tim: Daniel Lukeš, Sem Žurić, Ernest Matošin, Dalibor Ivančić i Željko Frigan imali su 18 tuna, od kojih su dvije donijeli i na kopno, na vaganje.

image
Drugo mjesto, ekipa CARLA
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

- Kako imam vikendicu u Rogoznici, a tu mi je lijepo sad kada sam u penziji punih 5 godina, više sam i na big gameu, kojeg sam otkrio ima cijelo desetljeće. I moja ekipa vam je šarolika! Prvo Sem Žurić je Šibenčanin. U njegovom servisu “Kremik” se brinu za moj brod, Ernest Matošin je iz Primoštena a on je poslovođa u brodskom servisu i tko bolje od njih dvojice zna sve oko broda? Iako je Sem punih 18 godina prisutan na big game, pa moram priznati zna puno i oko riba. A s nama je i Zadranin Željko Frigan – sretnim tonom, otkriva nam i osobnu kartu svoje drugoplasirane ekipe Lukeš, dok je Žurić još direktniji:

- Riba nas je spojila! To je naš adrenalin i gušt!

I priznajemo – taj koncizni odgovor je onaj koji će vam svi riblovci na tune reći zašto su na brodu, zašto pate na suncu cijeli dan, nadmudruju se s ribom, čekaju taj tren kada se struna, krena na štapu nategne, kada se “nos” štapa savine prema morskom dnu...

- Ovo je pravi užitak. Hvala mojim momcima na još jednom trofeju, brončanom ovog puta, no to ti je ribarska srića - zadovoljan je i kapetan Luka Colnago, proizvođač brodova, već godinama vjeran big-game priči od samih začetaka ove vrste natjecanja.

Treći plasman ekipa “Game on” je “cementirala” sa 4263,6 bodova, odnosno 17 tuna na udici, uz jednu na vagi tešku 52 kilograma, i to posada u sastavu: Sven Šegavčić, reprezentativac Vinko Marušić i Ante Karačić.

image
Treće mjesto, ekipa GAME ON
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

- Ma imali smo mi i glumca na brodu zadnji dan. Nismo baš stručni kako glumi, ali super kuva – otkivaju nam “Game on-novci” kuriozitet iz njihovog kokpita, a glumac je Tomislav Čubelić.

- Prvi put sam na big gamu, doduše kao gost na brodu, nisu mi dali ni priči ribolovnim štapima. Ovo je savršeno, baš jedno super iskustvo – preuzeo je mladi glumac Čubelić, riječ, pa nama otkriva kako su mu umjesto udice, njemu dali u zadatak – kuvanje:

- Ispeka sam im teletinu, i guštali su... Obećali su mi nakon obida, kako će me dogodine opet pozvati. Znači bilo je ukusno....
A poziv da se svi vide opet i dogodine u brojnijem sazivu i s nadom kako ćemo priču “Covid život” ostaviti iza sebe, svima je uputio i mladi načelnik Rogoznice Marijo Mladinić, najzadovoljniji što njegova Rogoznica uz epitet turističkog bisera, je dobila i prefiks - hot spot destinacija za big game!

NAJSRETNIJI – JAN!


Nakon dolaska na kopno, slijedi vaganja tune koje posade izvuku na svoje krme, a treći dan je podno vage bio najsretniji – Jan!

Jedanaestogodišnjak je peti razred prošao sa odličnim, i od oca Ivana Ledenka, inače dizajnera cipela, tražio samo jedno – odlazak na big game!

- Samo smo lovili dva zadnja dana, nismo stigli prvi, no imali smo sreću i za kraj izvadili tunu od 41 kilogram. Jan je presretan, jer smo imali pet riba na udici, jednu vadili van a sami smo na brodu bila nas dvojica. Duo tima “Starac” - kazuje nam ponosni otac Ivan, koji je 2017. godina slavio na ovom nadmetanju.
I tada je Jan bio s njim na brodu!

POREDAK


1. “Fishing Adventure”, kapetan Marijo Živković, 5040 bodova, 2. “Carla”, Daniel Lukeš, 4446,2 boda, 3. “Game on”, Luka Colnago, 4263,6 boda;
Pobjednici po ribolovnim danima: prvi dan “Game on” Luka Colnago sa 720 bodova, drugi dan “Fishing Adventure” Marijo Živković sa 3600 bodova, treći ribolovni dan “Gladiator” Boris Županović sa 2250,4 boda.

TROFEJNA TUNA


Nagrada za trofejnu, najveću izvaganu tunu, pripala je timu “Scialino” skipera Denia Cetina, sa ekipom: Ivica Galić, Bruno Cetin, Čedomir Radić i Yury Hulnik.

Oni su zadnjeg dana nadmetanja iz mora izvukli “krasoticu” od 56 kilograma, koja je bila najteži izmjereni primjerak.

image
NAJTEŽA TUNA, 56 KG, EKIPA SCIALINO
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
03. svibanj 2024 07:54