StoryEditorOCM
ObalaOPREZNO VOZITE

Dvoznamenkasti minusi stigli u Dalmaciju. Snimka iz okolice Sinja dokaz je da na cesti opreza nikad dosta

Piše Dalmacija SD
13. siječnja 2024. - 21:25

Prave zimske temperature polako su, ali sigurno, došle i do Hrvatske. Najniža zabilježena temperatura u subotu ujutro unutar mreže postaja Pljusak.com bila je u Brezovcu, gdje je temperatura iznosila ledenih -16°C, piše DalmacijaDanas

Temperature u minusu jutros su poharale cijelu Hrvatsku. Tako je u Banovini i Jelovici u Lici izmjereno -13°C, dok je -12 bilo na Bjelolasici, u Stajnici i Tuku. Slične temperature bile su i u Mrkoplju, Ličkom Osiku, Brinju i Banovini, gdje je izmjereno -11 stupnjeva Celzijusa.  

No, nisu ove “tradicionalno hladne” destinacije nisu jedine u kojima je jutros zabilježen dvoznamenkasti minus. Situacija je slična bila i u dijelovima Dalmacije pa je tako -11°C jutros zabilježeno i u Niskome na teritoriju općine Klis. Automatska mjerna postaja Blace iza Kozjaka trenutno nije u funkciji, ali po prijašnjim mjerenjima može se pretpostaviti da je temperatura jutros tamo bila čak i nešto niža. 

Hladno je jutro jutros je svanulo kraj planinarskog skloništa ‘Pume’ ispod Velike Duvjakuše na Dinari, gdje je izmjereno -10°C. Crometeo ekipa sutra kreće na najviši vrh Hrvatske, Sinjal na Dinari,s namjerom zamjene i ponovnog puštanja u rad tamošnje automatske meteo postaje. 

Sveti Jure na Biokovu mjerio je jutros -9°C, Prugovo i Podprolog -8°C, Vela Njiva i Ljubitovica -7°C, Muć, Drniš, Veliki Kabal i Dubrava na Mosoru -6°C. 

Ledilo se i uz obalu, Grohote na Šolti prošle noći mjerile su -5°C, Vela Luka na Korčuli -3°C, Stari Grad na Hvaru -2°C, Šibenik i Brodarica -1°C... 

Po danu je posvuda ipak bilo ugodno s temperaturama od 8 do 12 stupnjeva Celzijusa, a bura je danas potpuno prestala. Večeras nas očekuje još jedna vedra noć bez značajnog vjetra, ali s pravim zimskim temperaturama. U nekim dijelovima Dalmacije temperatura je ispod ništice pala već predvečer.

U nedjelju okreće na jugo pa možemo očekivati oblačno vrijeme. Poslijepodne je mjestimice moguća slaba kiša, dok bi u Zagori moglo čak i zasniježiti. No, već u ponedjeljak u Dalmatinskoj zagori neće biti jutarnjeg mraza jer nas u prvom dijelu ponedjeljka očekuje kiša. 

HAK javlja da su kolnici mjestimice vlažni i skliski. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima u unutrašnjosti. Vozače upozoravaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te na put ne kreću bez zimske opreme. 

Da leda ima na dalmatinskim prometnicama, zbog čega je potreban poseban oprez, dokazuje vidio snimljen danas popodne između Sinja i Zelova. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 23:22