StoryEditorOCM
ObalaU PRAVI TRENUTAK

Pošast tumora u srednjoj Dalmaciji, ugrožen svaki šesti građanin, liječnici tvrde: ‘Morat ćete odmah na operaciju...‘

22. travnja 2024. - 14:52

U akciji besplatnih preventivnih pregleda kože, usne šupljine i grla, s ciljem rane dijagnostike tumora, ponajviše melanoma kože i oralnog karcinoma, održanoj u organizaciji Grada Makarske i KBC Split prije dva tjedna u makarskom Domu zdravlja, specijalisti su obavili 427 pregleda, od čega su 62 građana upućena na daljnju obradu u KBC Split zbog sumnje na tumorske promjene.

Među 62 građana, čak troje ih ima melanom, što su dijagnosticirali dermatolozi KBC-a Split, a kako nam je kazala doc. dr. sc. Dubravka Vuković, specijalist dermatovenerolog i subspecijalist pedijatrijske dermatologije, s kolegama je obavila 200 pregleda.

image

Doc. dr. sc. Dubravka Vuković

Tom Dubravec/Cropix

- Dijagnosticirali smo tri melanoma, 13 nemelanomskih tumora kože i 15 atipičnih madeža.

Svi su upućeni na kirurški postupak izrezivanja bolesnog tkiva radi liječenja u cijelosti, uz naknadnu patohistološku verifikaciju putem malih zahvata na Klinici za kožne i spolne bolesti KBC-a Split. Svi tumori će biti operirani već ovog tjedna, a među pacijentima najmlađi ima 40 godina, a najstariji 91 godinu, dok treći ima 67 godina - kazala nam je Vuković.

Dr. Vuković prije sezone sunčanja preporučuje preventivne dermatološke preglede sumnjivih madeža i promjena na koži, izbjegavanje sunca između 10 i 16 sati i redovito nanošenje proizvoda za zaštitu sa širokim spektrom zaštite od UVA i UVB zraka.

- Preporuka je zaštitna sredstva nanijeti 30 minuta prije izlaganja ultraviolentnom zračenju i obnavljati tu zaštitu svaka dva sata tijekom boravka na otvorenom.

Također se preporučuje nositi šešire za širokim obodom, sunčane naočale s adekvatnim filterima te odjeću s UPF faktorom. Samopregledi kod kuće se preporučuju jedan put mjesečno uz primjenu ABCDE pravila koja se odnose na pojavu asimetrije, promjenu boje, ruba i promjera ili ispupčenje madeža - kazala je dr. Dubravka Vuković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 15:03