StoryEditorOCM
OtociTKO ZNA, ZNA!

Dalmatinski Gospodin Savršeni oduševio publiku u dosad nepoznatoj ulozi, na ovom polju ne bi ga nadmašile ni jače face

Piše Mirko Crnčević
6. ožujka 2024. - 18:30

U prostorijama Srednje škole "Hvar" u Jelsi su, na poziv nastavnika fizike Danijela Beserminjija, gostovali prof. dr. Nikola Godinović, doc. dr. Toni Šćulac, poznat i po sudjelovanju u RTL-ovu reality showu "Gospodin Savršeni", i doktorandica Ana Šćulac te održali radionicu za 18 gimnazijaalca iz Hvara i Jelse.

Nakon pozdravne riječi ravnatelja Saše Paduana, uvodno predavanje "Uvod u Fiziku elementarnih čestica" održao je prof. dr. Godinović u kojem su se učenici upoznali s povijesnim razvojem modela atoma i eksperimentima koji su doveli do suvremenih spoznaja o građi atoma.

Objasnio im je što je to što nazivamo "Standardni model" te na koji način se u CERN-u, najvećem svjetskom laboratoriju, istražuje građa najmanjih čestica koje čine nama vidljiv svemir.

image

S radionice u Jelsi

Danijel Beserminji

Doc. dr. Šćulac tijekom predavanja na temu "Otkriće Higgsovog bozona" objasnio je što je u stvari ono što zovemo "masom", što je Higgsov bozon i Higssovo polje te kako se otkrio i zašto je bilo važno dokazati postojanje Higgsovog bozona. Naravno, napomenuo je da su u tom istraživanju među desecima tisuća znanstvenika iz cijelog svijeta sudjelovali i hrvatski stručnjaci.

Praktičan dio radionice vodila je doktorandica Šćulac. U prvom dijelu radionice upoznala je učenike s postupkom i načinom obrade podataka, da bi onda učenici u parovima analizirali zadane setove (po 100!) podataka tražeći one koji odgovaraju Higgsovom bozonu.

Nakon dovršetka obrade podataka učenici su prezentirali zajedničke rezultate putem video konferencije u kojoj su, osim znanstvenika sa CERN-a u ulozi moderatora, sudjelovali i srednjoškolci iz Barija (Italija), Hamburga (Njemačka), Svogea (Bugarska) te Székesfehérvára (Mađarska).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:29