stdClass Object ( [id] => 1375184 [title] => Gledajte i učite! Šampionski maslinar iz Ciste Velike ima recept za zlatne medalje: ‘Izgledaju kao vojnici na fronti‘ [alias] => gledajte-i-ucite-sampionski-maslinar-iz-ciste-velike-ima-recept-za-zlatne-medalje-izgledaju-kao-vojnici-na-fronti [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad je još tamo 2011. godine diplomirani ekonomist Dubravko Šonjić iz istoimenoga zaseoka u Cisti Velikoj počeo saditi masline oko svoje kuće, njegovi susjedi sumnjičavo su vrtjeli glavom. Nije baš da su polagali nade u njegov urod.

"Pa gdje će sada Dubravko s maslinama, kad ovdje temperature u nekom periodu godine znaju doseći velike minuse? Maslina to ne može izdržati", govorili su mu. A Dubravko, koji je već tada više bio u Podstrani kod svoje tete nego u Cisti Velikoj, bio je uporan jer je upravo tamo, uz more, zavolio maslinu.

Onda je 2012. "puknula" ona poznata sibirska ciklona, koja je okovala i Zagoru i obalu snijegom i ledom. Dubravko je izgubio samo nekoliko mladica masline, uvjerivši se tada da je to izdržljivo drvo. Bilo mu je već tada sasvim jasno da maslina može uspijevati u Dalmatinskoj zagori, u njegovoj Cisti Velikoj. I nije odustao.

Danas, trinaest godina poslije, taj isti Dubravko Šonjić iz istoimenoga zaseoka, tamo u Dalmatinskoj zagori, okrunio se zlatnom medaljom u New Yorku za svoje ekstra djevičansko maslinovo ulje. Još se nisu kako treba slegli dojmovi i s najstarijeg i najprestižnijeg međunarodnog natjecanja "Noćnjak", održanog nedavno u Zadru, gdje je, u konkurenciji otvorenih ulja sljubljenih sorti, osvojio zlato, kad ono, "strefilo" ga je priznanje od kojeg nema dalje – zlatna medalja i iz Amerike.

---

image

Svaki plod je kao iz reklame

Braco Ćosić
---

Maksimalne ocjene

– Moram priznati da sam zatečen. Istina, nakon "Noćnjaka" su mi govorili kako bih mogao do zlata, ali nisam se nadao – komentirao nam je ovaj meštar od maslina.

Vratimo se mi na "Noćnjak"...

Njegovo ulje iz malog maslinika iznad njegova zaseoka osvojilo je ukupno 99,875 bodova od 100 mogućih. Pa je tako, za senzornu analizu, od 90 mogućih bodova njegovo ulje dobilo ocjenu 89,875, a za fizikalno-kemijsku analizu čistu, maksimalnu desetku.

Kako neslužbeno doznajemo, njegovo ulje ima i najviše ocjene cijele ovogodišnje manifestacije, te je tako postao prvi imotski maslinar s takvom vrhunskom ocjenom za maslinovo ulje.

Ruku na srce, još i prošle godine na "Noćnjaku", održanom u Tučepima, maslinar Ante Milas Gigo iz Druma kod Imotskog osvojio je također zlatnu medalju, ali s ocjenom 96,5.

Visoke ocjene i zlatne medalje osvajao je i pionir imotskog maslinarstva Jure Perić na natjecanju mediteranskih maslinara, poznati imotski mladi maslinar Bruno Rebić u nekoliko se navrata također okitio zlatnim medaljama na prestižnim natjecanjima u Zadru, no Dubravko Šonjić pokazao se najboljim među najboljima i potvrdio da maslina, to sveto drvo, itekako ljubi klimu Dalmatinske zagore. Koliko god neki bili skeptični prema tome.

---

image

Stabla mladica su spremna

Braco Ćosić
---

Uputili smo se i mi u Cistu Veliku vidjeti gdje to Dubravko sadi masline, koliki mu je maslinik, što sve kaže o toj velikoj nagradi... Stigli smo ispred predivne vile "Four Seasons" (Četiri godišnja doba), a tamo sve miriše na maslinu, uza sam zid lijepoga zdanja poredane su mladice, spremne za sadnju.

– Ma, gospon Dubravko, primjerenije bi bilo da ova lijepa vila ima naziv Oliva ili jednostavno Maslina...

– Imate pravo, ali i Četiri godišnja doba su lijepo ime. No zato već svaki moj gost, a ovdje ih je prošlo mnogo iz cijele Europe, ima prilike kušati vrhunsko maslinovo ulje i uživati u njemu – rekao nam je uz širok osmijeh vrhunski uljar.

– Ta ljubav prema maslini, moram priznati, počela je baš u Podstrani, kad u mojoj rodnoj Cisti Velikoj maslina nije takoreći ni bilo. Možda pojedinačno jedna, dvije u nekim zaseocima, tek tako da se na Cvjetnu nedjelju može ubrati pokoja grančica. I to je bilo to. Onda sam 2011. godine posadio prve masline, pa je onda došla ona Kerumova zima 2012., a u Cisti skoro minus petnaest. Meni su se na par stabala pokazala oštećenja, što mi je bio znak da maslina može podnijeti i takvu, iznimno nisku temperaturu. Onda sam mlade masline sljedeće godine zakamuflirao krpama, baš kako smo to radili s limunima, narančama, mandarinama. Sjećam se, jedna mi je susjeda tada rekla kako mi masline izgledaju kao vojnici na nekoj fronti.

---

image

Maslinar se uistinu ima čime podičiti

Braco Ćosić
---

I tako, malo-pomalo, moj skromni maslinik od nekih 150 stabala rastao je i počeo davati plodove. Gotovo da nije bilo stabla koje nije donosilo dobar plod, za razliku od nekih mojih prijatelja, kojima nisu uspijevale. Mislim da su pogriješili u sortama masline. Sadili su oblicu i lećino, a ona nije kompatibilna s oblicom, pa je rodnost bila gotovo pa nikakva. Tako, nažalost, mnogi u desetak godina nisu ubrali ni desetak kilograma masline – govori nam naš sugovornik, ističući kako je pored svog tog posla ekonomist, a prije nego što će krenuti u sadnju masline, danima je, pa i mjesecima svakodnevno proučavao bogatu literaturu posvećenu ovoj biljci.

Proučio sve - do u detalj

– Ušao sam u najsitnije detalje sadnje masline, pripreme, kao i svih radnji koje prethode njezinu razvoju. Jednostavno, znam kazati, maslinu sam upoznao u dušu. Dakako, bio sam uporan pa sam se počeo sa svojim prvim uljima prijavljivati na natjecanja. Tako sam prvi put izišao pred ocjenjivače 2018. godine na natjecanju "Žrnovnica Oil". Izvrsno i zanimljivo natjecanje koje vodi meštar Milan Amižić, voditelj jedne od najboljih dalmatinskih udruga maslinara. I eto, tu je došlo prvo zlato za moje ulje. Pa onda 2019. godine ponovno me dopalo zlato, pa i 2022. godine zlato i prošle 2023. opet – zlato. Sada me je to osokolilo, pa rekoh sebi: "Dubravko, ta tvoja maslina u Cisti Velikoj ima nesagledive dosege." I još sam se više posvetio njima. Vjerujte, da nisam osvojio ovo zadnje zlato iz Žrnovnice, ne bih se ni prijavio na "Noćnjak", bez obzira na to što sam duboko u sebi gajio nadu da bih i ja jednom mogao biti laureat – iskren je ovaj zanimljivi čovjek, koji nam je objasnio kako je njegovo ulje stiglo do New Yorka.

– Nakon nagrade u Žrnovnici prošle godine, moje ulje poslano je na ocjenjivanje na najveći svjetski sajam maslinarstva u New York, uz subvenciju naše Splitsko-dalmatinske županije. Svi naši maslinari s kojima sam imao kontakta upravo to natjecanje i ocjene iz New Yorka smatraju "plafonom", najvećom stepenicom u maslinarstvu. Dao sam uzorke ulja, ali uz sugestiju moga sina, koji mi nesebično pomaže oko cijele moje priče o maslinama, računao sam – idem poslati uzorak i na "Noćnjak" u Zadar. Vjerujte, nisam očekivao ništa veliko, poput zlata, ali, eto, Zadar i "Noćnjak" donijeli su mi zlato. A onda kad su još stigle najbolje moguće vijesti iz New Yorka, možete samo zamisliti kakav je to osjećaj. Sada sam tek uistinu osvijestio što moja maslina u Cisti Velikoj, u Dalmatinskoj zagori, može dati. Sada idem na sadnju još pedesetak stabala, ali sve to skupa je još uvijek malo za neku veću ili ozbiljniju proizvodnju – govori nam čovjek koji u maslinarskom svijetu ima dojmljivu reputaciju. No ona ga ne omamljuje, u vezi s budućim planovima i očekivanjima nastoji biti realan:

---

image

Dubravko Šonjić: Idem na sadnju još pedesetak stabala, ali sve to skupa je još uvijek malo za neku veću ili ozbiljniju proizvodnju

Braco Ćosić
---

– Znate, godine su tu, mirovina je pred vratima i tko će dočekati da neke nove mladice počnu donositi rekordni urod. Istina, sin je zainteresiran, i on to voli, pa ćemo vidjeti. Vidite, ja sam zadovoljan time da proizvodim ulje za obiteljske potrebe, za dar prijateljima, i konačno, budući da se bavim i seoskim turizmom, da svoga gosta počastim šampionskim hrvatskim maslinovim uljem. To vam je ne samo moja promocija, nego i promocija moga mjesta, Dalmacije, u konačnici i Hrvatske.

Ništa od komercijale

Kada gostu pokažem članke o sebi iz naše "Masline" ili "Slobodne Dalmacije", kako sam okićen maslinovim vijencem i pokalima, e to vam kod njih izaziva divljenje. Prema tome, komercijalne količine ulja me ne zanimaju, ovdje je primaran gušt i hobi. Moji gosti mogu moje ulje konzumirati koliko hoće, a kada odlaze, dobiju ga i na dar. Sada imam i lijepe etikete koje su otišle u Ameriku i s njima isto promoviram ljepotu moga kraja i djevičansko maslinovo ulje – nastavlja Šonjić, koji nam kaže da su mu ocjenjivači u Zadru već rekli da njegovo ulje ima ogromne šanse za pobjedu u New Yorku.

I još nešto o ovom samozatajnom maslinaru. Sam ulazak u njegov maslinik odaje tajnu njegova uspjeha. Uredne masline, nikada ničim tretirane, izvan su domašaja nametnika, pa i same maslinove muhe, kojoj je podneblje Ciste Velike strano, plodovi su jedri i puni ulja, uvijek ista uljara za preradu... Sve su to preduvjeti za ovakve visoke nagrade.

A Dubravkov uspjeh inspirirao je i njegove zemljake da se okušaju s maslinama. Vidjet ćemo hoće li se pozlatiti još koja među njima.

---

image

Divan je to maslinik...

Braco Ćosić
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZNA ZNANJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => ZNA ZNANJE 2 0 8482 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-21 08:20:47 [created_by] => 3102 [created_by_alias] => Braco Ćosić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-25 09:37:44 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-25 09:37:24 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Gledajte i učite! Šampionski maslinar iz Ciste Velike ima recept za zlatne medalje: 'Izgledaju kao vojnici na fronti' page_title=Gledajte i učite! Šampionski maslinar iz Ciste Velike ima recept za zlatne medalje: 'Izgledaju kao vojnici na fronti' [metakey] => dubravo šonjić, Čista Velika, Maslinovo ulje, zlatne medalje, Noćnjak, New York [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/21\/26814452.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/21\/26814450.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/21\/26814451.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/21\/26814453.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/21\/26814454.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/21\/26814455.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dubravku su masline strast i hobi<\/p>","

Maslinar se uistinu ima \u010dime podi\u010diti<\/p>","

Svaki plod je kao iz reklame<\/p>","

Dubravko \u0160onji\u0107: Idem na sadnju jo\u0161 pedesetak stabala, ali sve to skupa je jo\u0161 uvijek malo za neku ve\u0107u ili ozbiljniju proizvodnju<\/p>","

Stabla mladica su spremna<\/p>","

Divan je to maslinik...<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_26814452_1920.jpg":"1920x1080","k_26814452_1280.jpg":"1280x1280","k_26814452_1024.jpg":"1024x1024","k_26814452_640.jpg":"640x640","k_26814452_480.jpg":"480x480","k_26814452_340.jpg":"340x340","k_26814452_220.jpg":"220x220","o_26814452_1280.jpg":"1280x960","o_26814452_1024.jpg":"1024x768","o_26814452_640.jpg":"640x480","o_26814452_480.jpg":"480x360","o_26814452_340.jpg":"340x255","o_26814452_220.jpg":"220x165","h_26814452_1280.jpg":"1280x854","h_26814452_1024.jpg":"1024x683","h_26814452_640.jpg":"640x427","h_26814452_480.jpg":"480x320","h_26814452_340.jpg":"340x227","h_26814452_220.jpg":"220x147","pp_26814452_1280.jpg":"1280x1628","pp_26814452_1024.jpg":"1024x1303","pp_26814452_640.jpg":"640x814","pp_26814452_480.jpg":"480x611","pp_26814452_340.jpg":"340x432","pp_26814452_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1440x1920","hd_26814450_1920.jpg":"1920x1080","k_26814450_1280.jpg":"1280x1280","k_26814450_1024.jpg":"1024x1024","k_26814450_640.jpg":"640x640","k_26814450_480.jpg":"480x480","k_26814450_340.jpg":"340x340","k_26814450_220.jpg":"220x220","o_26814450_1280.jpg":"1280x1706","o_26814450_1024.jpg":"1024x1365","o_26814450_640.jpg":"640x853","o_26814450_480.jpg":"480x640","o_26814450_340.jpg":"340x453","o_26814450_220.jpg":"220x293","h_26814450_1280.jpg":"1280x854","h_26814450_1024.jpg":"1024x683","h_26814450_640.jpg":"640x427","h_26814450_480.jpg":"480x320","h_26814450_340.jpg":"340x227","h_26814450_220.jpg":"220x147","pp_26814450_1280.jpg":"1280x1628","pp_26814450_1024.jpg":"1024x1303","pp_26814450_640.jpg":"640x814","pp_26814450_480.jpg":"480x611","pp_26814450_340.jpg":"340x432","pp_26814450_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1082","hd_26814451_1920.jpg":"1920x1080","k_26814451_1280.jpg":"1280x1280","k_26814451_1024.jpg":"1024x1024","k_26814451_640.jpg":"640x640","k_26814451_480.jpg":"480x480","k_26814451_340.jpg":"340x340","k_26814451_220.jpg":"220x220","o_26814451_1280.jpg":"1280x721","o_26814451_1024.jpg":"1024x577","o_26814451_640.jpg":"640x360","o_26814451_480.jpg":"480x270","o_26814451_340.jpg":"340x191","o_26814451_220.jpg":"220x123","h_26814451_1280.jpg":"1280x854","h_26814451_1024.jpg":"1024x683","h_26814451_640.jpg":"640x427","h_26814451_480.jpg":"480x320","h_26814451_340.jpg":"340x227","h_26814451_220.jpg":"220x147","pp_26814451_1280.jpg":"1280x1628","pp_26814451_1024.jpg":"1024x1303","pp_26814451_640.jpg":"640x814","pp_26814451_480.jpg":"480x611","pp_26814451_340.jpg":"340x432","pp_26814451_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26814453_1920.jpg":"1920x1080","k_26814453_1280.jpg":"1280x1280","k_26814453_1024.jpg":"1024x1024","k_26814453_640.jpg":"640x640","k_26814453_480.jpg":"480x480","k_26814453_340.jpg":"340x340","k_26814453_220.jpg":"220x220","o_26814453_1280.jpg":"1280x960","o_26814453_1024.jpg":"1024x768","o_26814453_640.jpg":"640x480","o_26814453_480.jpg":"480x360","o_26814453_340.jpg":"340x255","o_26814453_220.jpg":"220x165","h_26814453_1280.jpg":"1280x854","h_26814453_1024.jpg":"1024x683","h_26814453_640.jpg":"640x427","h_26814453_480.jpg":"480x320","h_26814453_340.jpg":"340x227","h_26814453_220.jpg":"220x147","pp_26814453_1280.jpg":"1280x1628","pp_26814453_1024.jpg":"1024x1303","pp_26814453_640.jpg":"640x814","pp_26814453_480.jpg":"480x611","pp_26814453_340.jpg":"340x432","pp_26814453_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26814454_1920.jpg":"1920x1080","k_26814454_1280.jpg":"1280x1280","k_26814454_1024.jpg":"1024x1024","k_26814454_640.jpg":"640x640","k_26814454_480.jpg":"480x480","k_26814454_340.jpg":"340x340","k_26814454_220.jpg":"220x220","o_26814454_1280.jpg":"1280x960","o_26814454_1024.jpg":"1024x768","o_26814454_640.jpg":"640x480","o_26814454_480.jpg":"480x360","o_26814454_340.jpg":"340x255","o_26814454_220.jpg":"220x165","h_26814454_1280.jpg":"1280x854","h_26814454_1024.jpg":"1024x683","h_26814454_640.jpg":"640x427","h_26814454_480.jpg":"480x320","h_26814454_340.jpg":"340x227","h_26814454_220.jpg":"220x147","pp_26814454_1280.jpg":"1280x1628","pp_26814454_1024.jpg":"1024x1303","pp_26814454_640.jpg":"640x814","pp_26814454_480.jpg":"480x611","pp_26814454_340.jpg":"340x432","pp_26814454_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26814455_1920.jpg":"1920x1080","k_26814455_1280.jpg":"1280x1280","k_26814455_1024.jpg":"1024x1024","k_26814455_640.jpg":"640x640","k_26814455_480.jpg":"480x480","k_26814455_340.jpg":"340x340","k_26814455_220.jpg":"220x220","o_26814455_1280.jpg":"1280x960","o_26814455_1024.jpg":"1024x768","o_26814455_640.jpg":"640x480","o_26814455_480.jpg":"480x360","o_26814455_340.jpg":"340x255","o_26814455_220.jpg":"220x165","h_26814455_1280.jpg":"1280x854","h_26814455_1024.jpg":"1024x683","h_26814455_640.jpg":"640x427","h_26814455_480.jpg":"480x320","h_26814455_340.jpg":"340x227","h_26814455_220.jpg":"220x147","pp_26814455_1280.jpg":"1280x1628","pp_26814455_1024.jpg":"1024x1303","pp_26814455_640.jpg":"640x814","pp_26814455_480.jpg":"480x611","pp_26814455_340.jpg":"340x432","pp_26814455_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7626112 Threads: 5 Questions: 1551452333 Slow queries: 4726803 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111222616 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/gledajte-i-ucite-sampionski-maslinar-iz-ciste-velike-ima-recept-za-zlatne-medalje-izgledaju-kao-vojnici-na-fronti-1375184 [printLink] => /dalmacija/zagora/gledajte-i-ucite-sampionski-maslinar-iz-ciste-velike-ima-recept-za-zlatne-medalje-izgledaju-kao-vojnici-na-fronti-1375184?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 752887 [name] => dubravo šonjić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-22 16:57:54 [main_article_id] => 0 [alias] => dubravo-sonjic [link] => /tag/dubravo-sonjic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 303795 [name] => čista velika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cista-velika [link] => /tag/cista-velika ) [2] => stdClass Object ( [id] => 339215 [name] => maslinovo ulje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => maslinovo-ulje [link] => /tag/maslinovo-ulje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 721414 [name] => zlatne medalje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-29 12:46:22 [main_article_id] => 0 [alias] => zlatne-medalje [link] => /tag/zlatne-medalje ) [4] => stdClass Object ( [id] => 360891 [name] => Noćnjak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nocnjak [link] => /tag/nocnjak ) [5] => stdClass Object ( [id] => 334857 [name] => new york [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => new-york [link] => /tag/new-york ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZNA ZNANJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Gledajte i učite! Šampionski maslinar iz Ciste Velike ima recept za zlatne medalje: ‘Izgledaju kao vojnici na fronti‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3102 [name] => Braco Ćosić [username] => braco-osi [email] => braco-osi@sd.hr [password] => $2y$10$pEponZKy.W19MPkYSiqkv.Ry0kcdLRFTGG/t9C4UByKUQ844ONGGm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/braco-cosic-3102 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1620 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4d8d94f509304aa7a3170709916b5103?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/21/26814452.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Braco Ćosić [mainImageDesc] =>

Dubravku su masline strast i hobi

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/21/26814452.jpg [title] =>

Dubravku su masline strast i hobi

Braco Ćosić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/21/26814450.jpg [title] =>

Maslinar se uistinu ima čime podičiti

Braco Ćosić ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/21/26814451.jpg [title] =>

Svaki plod je kao iz reklame

Braco Ćosić ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/21/26814453.jpg [title] =>

Dubravko Šonjić: Idem na sadnju još pedesetak stabala, ali sve to skupa je još uvijek malo za neku veću ili ozbiljniju proizvodnju

Braco Ćosić ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/21/26814454.jpg [title] =>

Stabla mladica su spremna

Braco Ćosić ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/21/26814455.jpg [title] =>

Divan je to maslinik...

Braco Ćosić ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad je još tamo 2011. godine diplomirani ekonomist Dubravko Šonjić iz istoimenoga zaseoka u Cisti Velikoj počeo saditi masline oko svoje kuće, njegovi susjedi sumnjičavo su vrtjeli glavom. Nije baš da su polagali nade u njegov urod.

"Pa gdje će sada Dubravko s maslinama, kad ovdje temperature u nekom periodu godine znaju doseći velike minuse? Maslina to ne može izdržati", govorili su mu. A Dubravko, koji je već tada više bio u Podstrani kod svoje tete nego u Cisti Velikoj, bio je uporan jer je upravo tamo, uz more, zavolio maslinu.

Onda je 2012. "puknula" ona poznata sibirska ciklona, koja je okovala i Zagoru i obalu snijegom i ledom. Dubravko je izgubio samo nekoliko mladica masline, uvjerivši se tada da je to izdržljivo drvo. Bilo mu je već tada sasvim jasno da maslina može uspijevati u Dalmatinskoj zagori, u njegovoj Cisti Velikoj. I nije odustao.

Danas, trinaest godina poslije, taj isti Dubravko Šonjić iz istoimenoga zaseoka, tamo u Dalmatinskoj zagori, okrunio se zlatnom medaljom u New Yorku za svoje ekstra djevičansko maslinovo ulje. Još se nisu kako treba slegli dojmovi i s najstarijeg i najprestižnijeg međunarodnog natjecanja "Noćnjak", održanog nedavno u Zadru, gdje je, u konkurenciji otvorenih ulja sljubljenih sorti, osvojio zlato, kad ono, "strefilo" ga je priznanje od kojeg nema dalje – zlatna medalja i iz Amerike.

---

image

Svaki plod je kao iz reklame

Braco Ćosić
---

Maksimalne ocjene

– Moram priznati da sam zatečen. Istina, nakon "Noćnjaka" su mi govorili kako bih mogao do zlata, ali nisam se nadao – komentirao nam je ovaj meštar od maslina.

Vratimo se mi na "Noćnjak"...

Njegovo ulje iz malog maslinika iznad njegova zaseoka osvojilo je ukupno 99,875 bodova od 100 mogućih. Pa je tako, za senzornu analizu, od 90 mogućih bodova njegovo ulje dobilo ocjenu 89,875, a za fizikalno-kemijsku analizu čistu, maksimalnu desetku.

Kako neslužbeno doznajemo, njegovo ulje ima i najviše ocjene cijele ovogodišnje manifestacije, te je tako postao prvi imotski maslinar s takvom vrhunskom ocjenom za maslinovo ulje.

Ruku na srce, još i prošle godine na "Noćnjaku", održanom u Tučepima, maslinar Ante Milas Gigo iz Druma kod Imotskog osvojio je također zlatnu medalju, ali s ocjenom 96,5.

Visoke ocjene i zlatne medalje osvajao je i pionir imotskog maslinarstva Jure Perić na natjecanju mediteranskih maslinara, poznati imotski mladi maslinar Bruno Rebić u nekoliko se navrata također okitio zlatnim medaljama na prestižnim natjecanjima u Zadru, no Dubravko Šonjić pokazao se najboljim među najboljima i potvrdio da maslina, to sveto drvo, itekako ljubi klimu Dalmatinske zagore. Koliko god neki bili skeptični prema tome.

---

image

Stabla mladica su spremna

Braco Ćosić
---

Uputili smo se i mi u Cistu Veliku vidjeti gdje to Dubravko sadi masline, koliki mu je maslinik, što sve kaže o toj velikoj nagradi... Stigli smo ispred predivne vile "Four Seasons" (Četiri godišnja doba), a tamo sve miriše na maslinu, uza sam zid lijepoga zdanja poredane su mladice, spremne za sadnju.

– Ma, gospon Dubravko, primjerenije bi bilo da ova lijepa vila ima naziv Oliva ili jednostavno Maslina...

– Imate pravo, ali i Četiri godišnja doba su lijepo ime. No zato već svaki moj gost, a ovdje ih je prošlo mnogo iz cijele Europe, ima prilike kušati vrhunsko maslinovo ulje i uživati u njemu – rekao nam je uz širok osmijeh vrhunski uljar.

– Ta ljubav prema maslini, moram priznati, počela je baš u Podstrani, kad u mojoj rodnoj Cisti Velikoj maslina nije takoreći ni bilo. Možda pojedinačno jedna, dvije u nekim zaseocima, tek tako da se na Cvjetnu nedjelju može ubrati pokoja grančica. I to je bilo to. Onda sam 2011. godine posadio prve masline, pa je onda došla ona Kerumova zima 2012., a u Cisti skoro minus petnaest. Meni su se na par stabala pokazala oštećenja, što mi je bio znak da maslina može podnijeti i takvu, iznimno nisku temperaturu. Onda sam mlade masline sljedeće godine zakamuflirao krpama, baš kako smo to radili s limunima, narančama, mandarinama. Sjećam se, jedna mi je susjeda tada rekla kako mi masline izgledaju kao vojnici na nekoj fronti.

---

image

Maslinar se uistinu ima čime podičiti

Braco Ćosić
---

I tako, malo-pomalo, moj skromni maslinik od nekih 150 stabala rastao je i počeo davati plodove. Gotovo da nije bilo stabla koje nije donosilo dobar plod, za razliku od nekih mojih prijatelja, kojima nisu uspijevale. Mislim da su pogriješili u sortama masline. Sadili su oblicu i lećino, a ona nije kompatibilna s oblicom, pa je rodnost bila gotovo pa nikakva. Tako, nažalost, mnogi u desetak godina nisu ubrali ni desetak kilograma masline – govori nam naš sugovornik, ističući kako je pored svog tog posla ekonomist, a prije nego što će krenuti u sadnju masline, danima je, pa i mjesecima svakodnevno proučavao bogatu literaturu posvećenu ovoj biljci.

Proučio sve - do u detalj

– Ušao sam u najsitnije detalje sadnje masline, pripreme, kao i svih radnji koje prethode njezinu razvoju. Jednostavno, znam kazati, maslinu sam upoznao u dušu. Dakako, bio sam uporan pa sam se počeo sa svojim prvim uljima prijavljivati na natjecanja. Tako sam prvi put izišao pred ocjenjivače 2018. godine na natjecanju "Žrnovnica Oil". Izvrsno i zanimljivo natjecanje koje vodi meštar Milan Amižić, voditelj jedne od najboljih dalmatinskih udruga maslinara. I eto, tu je došlo prvo zlato za moje ulje. Pa onda 2019. godine ponovno me dopalo zlato, pa i 2022. godine zlato i prošle 2023. opet – zlato. Sada me je to osokolilo, pa rekoh sebi: "Dubravko, ta tvoja maslina u Cisti Velikoj ima nesagledive dosege." I još sam se više posvetio njima. Vjerujte, da nisam osvojio ovo zadnje zlato iz Žrnovnice, ne bih se ni prijavio na "Noćnjak", bez obzira na to što sam duboko u sebi gajio nadu da bih i ja jednom mogao biti laureat – iskren je ovaj zanimljivi čovjek, koji nam je objasnio kako je njegovo ulje stiglo do New Yorka.

– Nakon nagrade u Žrnovnici prošle godine, moje ulje poslano je na ocjenjivanje na najveći svjetski sajam maslinarstva u New York, uz subvenciju naše Splitsko-dalmatinske županije. Svi naši maslinari s kojima sam imao kontakta upravo to natjecanje i ocjene iz New Yorka smatraju "plafonom", najvećom stepenicom u maslinarstvu. Dao sam uzorke ulja, ali uz sugestiju moga sina, koji mi nesebično pomaže oko cijele moje priče o maslinama, računao sam – idem poslati uzorak i na "Noćnjak" u Zadar. Vjerujte, nisam očekivao ništa veliko, poput zlata, ali, eto, Zadar i "Noćnjak" donijeli su mi zlato. A onda kad su još stigle najbolje moguće vijesti iz New Yorka, možete samo zamisliti kakav je to osjećaj. Sada sam tek uistinu osvijestio što moja maslina u Cisti Velikoj, u Dalmatinskoj zagori, može dati. Sada idem na sadnju još pedesetak stabala, ali sve to skupa je još uvijek malo za neku veću ili ozbiljniju proizvodnju – govori nam čovjek koji u maslinarskom svijetu ima dojmljivu reputaciju. No ona ga ne omamljuje, u vezi s budućim planovima i očekivanjima nastoji biti realan:

---

image

Dubravko Šonjić: Idem na sadnju još pedesetak stabala, ali sve to skupa je još uvijek malo za neku veću ili ozbiljniju proizvodnju

Braco Ćosić
---

– Znate, godine su tu, mirovina je pred vratima i tko će dočekati da neke nove mladice počnu donositi rekordni urod. Istina, sin je zainteresiran, i on to voli, pa ćemo vidjeti. Vidite, ja sam zadovoljan time da proizvodim ulje za obiteljske potrebe, za dar prijateljima, i konačno, budući da se bavim i seoskim turizmom, da svoga gosta počastim šampionskim hrvatskim maslinovim uljem. To vam je ne samo moja promocija, nego i promocija moga mjesta, Dalmacije, u konačnici i Hrvatske.

Ništa od komercijale

Kada gostu pokažem članke o sebi iz naše "Masline" ili "Slobodne Dalmacije", kako sam okićen maslinovim vijencem i pokalima, e to vam kod njih izaziva divljenje. Prema tome, komercijalne količine ulja me ne zanimaju, ovdje je primaran gušt i hobi. Moji gosti mogu moje ulje konzumirati koliko hoće, a kada odlaze, dobiju ga i na dar. Sada imam i lijepe etikete koje su otišle u Ameriku i s njima isto promoviram ljepotu moga kraja i djevičansko maslinovo ulje – nastavlja Šonjić, koji nam kaže da su mu ocjenjivači u Zadru već rekli da njegovo ulje ima ogromne šanse za pobjedu u New Yorku.

I još nešto o ovom samozatajnom maslinaru. Sam ulazak u njegov maslinik odaje tajnu njegova uspjeha. Uredne masline, nikada ničim tretirane, izvan su domašaja nametnika, pa i same maslinove muhe, kojoj je podneblje Ciste Velike strano, plodovi su jedri i puni ulja, uvijek ista uljara za preradu... Sve su to preduvjeti za ovakve visoke nagrade.

A Dubravkov uspjeh inspirirao je i njegove zemljake da se okušaju s maslinama. Vidjet ćemo hoće li se pozlatiti još koja među njima.

---

image

Divan je to maslinik...

Braco Ćosić
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić
Braco Ćosić

Dubravku su masline strast i hobi

Braco Ćosić

Maslinar se uistinu ima čime podičiti

Braco Ćosić

Svaki plod je kao iz reklame

Braco Ćosić

Dubravko Šonjić: Idem na sadnju još pedesetak stabala, ali sve to skupa je još uvijek malo za neku veću ili ozbiljniju proizvodnju

Braco Ćosić

Stabla mladica su spremna

Braco Ćosić

Divan je to maslinik...

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/gledajte-i-ucite-sampionski-maslinar-iz-ciste-velike-ima-recept-za-zlatne-medalje-izgledaju-kao-vojnici-na-fronti-1375184 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=25dda45093ef892f9288a9b2ec85369e1dc81bce [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Gledajte+i+u%C4%8Dite%21+%C5%A0ampionski+maslinar+iz+Ciste+Velike+ima+recept+za+zlatne+medalje%3A+%E2%80%98Izgledaju+kao+vojnici+na+fronti%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fgledajte-i-ucite-sampionski-maslinar-iz-ciste-velike-ima-recept-za-zlatne-medalje-izgledaju-kao-vojnici-na-fronti-1375184 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fgledajte-i-ucite-sampionski-maslinar-iz-ciste-velike-ima-recept-za-zlatne-medalje-izgledaju-kao-vojnici-na-fronti-1375184 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZNA ZNANJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
ZagoraZNA ZNANJE

Gledajte i učite! Šampionski maslinar iz Ciste Velike ima recept za zlatne medalje: ‘Izgledaju kao vojnici na fronti‘

Piše Braco Ćosić
25. ožujka 2024. - 10:37

Kad je još tamo 2011. godine diplomirani ekonomist Dubravko Šonjić iz istoimenoga zaseoka u Cisti Velikoj počeo saditi masline oko svoje kuće, njegovi susjedi sumnjičavo su vrtjeli glavom. Nije baš da su polagali nade u njegov urod.

"Pa gdje će sada Dubravko s maslinama, kad ovdje temperature u nekom periodu godine znaju doseći velike minuse? Maslina to ne može izdržati", govorili su mu. A Dubravko, koji je već tada više bio u Podstrani kod svoje tete nego u Cisti Velikoj, bio je uporan jer je upravo tamo, uz more, zavolio maslinu.

Onda je 2012. "puknula" ona poznata sibirska ciklona, koja je okovala i Zagoru i obalu snijegom i ledom. Dubravko je izgubio samo nekoliko mladica masline, uvjerivši se tada da je to izdržljivo drvo. Bilo mu je već tada sasvim jasno da maslina može...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 15:37