StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK OBLJETNICA

‘Kiborg‘: Pobješnjeli Gibson

Piše Marko Njegić
12. travnja 2024. - 11:21

Bankrot legendarnog Cannona dogodio se baš u vrijeme kad su producenti Menahem Golan i Yoram Globus (serijal "Nestali u akciji") pripremali nastavak "Gospodara svemira" i "Spider-Mana" zajedno s redateljem Albertom Pyunom ("The Sword and the Sorcerer"), a stečaju kompanije najviše je kumovao skupi krah "Supermana IV" na kinoblagajnama.

"Masters Of The Universe 2" bio je već u fazi pretprodukcije teške dva milijun dolara, stoga Golan i Globus nisu htjeli da im propadnu setovi i kostimi. Ponudili su Pyunu da preko vikenda, za dodatnih pola milijuna dolara budžeta, smisli neki film i iskoristi postojeće scenografske i kostimografske materijale.

FILM: Cyborg; futuristička akcija; SAD, 1989. REŽIJA: Albert Pyun ULOGE: Jean-Claude Van Damme, Vincent Klyn OCJENA: ** ½

Pyun je smislio "mad maxovski" postapokaliptični futuristički akcić kvazi-vesternskog štiha po imenu "Slinger" koji će biti zvučno naslovljen "Kiborg" ("Cyborg", 1989.) i ući u povijest kao posljednji Cannonov kinofilm, ali i, paradoksalno, jedan od prvih Van Dammeovih hitova, točnije drugi nakon "Krvavog sporta". Osamdesete su počele s "Pobješnjelim Maxom 2", a završile "Kiborgom" kao još jednom njegovom jeftinijom kopijom nakon "Čelične zore".

No, "Cyborg" nije samo kopirao "Mad Maxa 2", nego gotovo svaki ključni žanrovski film osamdesetih, poput "Terminatora", "Conana Barbara", "RoboCopa" i "Kobre". Utjecaj "Terminatora" bio je toliki da je film naslovljen "Kiborg" ne bi li navukao gledatelje da pomisle kako ih čeka još jedna u nizu tada popularnih "terminatorskih" kopija (npr. "Hands Of Steel"), iako je uloga robota bila sporedna.

Titularni kiborg nije bio Van Dammeov junak gitarskog imena Gibson Rickenbacker u kombinaciji s posvetom "pobješnjelom" Melu Gibsonu, niti je to postao do kraja filma nekakvom "robocopovskom" transformacijom. Nije kiborg ni nabildani negativac "staklenih" očiju i specifičnog glasa također gitarskog imena Fender Tremolo (Vincent Klyn).

Ne, kiborg je žena Pearl (Dayle Haddon) koju je takvom, uz njezino odobrenje, stvorio pokret otpora da u sebi pohrani i prenese ključne informacije znanstvenicima u Atlanti koje mogu dovesti do lijeka za kugu i spasiti čovječanstvo; kad ona skine vlasulju, njezina kiborška mehanička glava mogla je ondašnjim klincima priušititi novu traumu nakon "Terminatora" i "RoboCopa".

Nalazimo se, dakle, u vremenski nedefiniranoj postapokaliptičnoj budućnosti kad je kuga pokorila planet, a ta budućnost je mizanscnski jeftnjikava kombinacija "Pobješnjelog Maxa", "Bijega iz New Yorka" i "Trkača" (uvodni zatvorski dio).

"Prvo je došlo do kolapsa civilizacije: anarhija, genocid, izgladnjivanje. Onda kada se činilo da stvari ne mogu biti gore, dobili smo kugu. Živa smrt, brzo je stisla šaku nad cijelim planetom. Potom smo čuli glasine da posljednji znanstvenici rade na lijeku koji će okončati kugu i obnoviti svijet. Obnoviti? Zašto? Sviđa mi se smrt! Sviđa mi se bijeda! Sviđa mi se ovaj svijet!".

Pripovijeda to u prologu vođa "pirata" Fender, podsjećajući glasom, ali i (kad ga vidimo) stasom na negativca "Cobre", a ujedno je i preteča sadističkog Jigsawa uzme li se u obzir da je inscenirao trapulu po kojoj o klinkinom držanju bodljikave žice golim rukama ovisi sudbina njezinih bližnjih hoće li pasti u bunar ili ne.

Gibson treba štititi Pearl kao Kyle Reese ovog filma i ima razlog više da se sukobi s Fenderom (u sceni koja će anticipirati finale "Univerzalnog vojnika") jer mu je ovaj pobio voljene i pribio ga na križ kao isusovskog Conana. Ipak, to što Gibsona glumi Van Damme čini "Cyborga" distinktivnim u odnosu na uzore kao borilački futuristički akcić.

Umjesto automobilističke ili robotske akcije naglasak je, znači, na borilačkim vještinama sa ili bez noževa i inih bodeža (vatreno oružje, za promjenu, nije opcija). Pyun je prepoznao Van Dammeov "martial arts" talent i podredio mu "slow motion" akciju već od predstavljanja njegova junaka.

Najprije u kadar ulijeće Van Dammeova noga ispružena u udarac i on se ukaže tek kad je spusti. Van Damme nije tada još dobro govorio engleski, ali njegov govor tijela ionako je bio glasniji od riječi s atraktivnim kružnim nožnim udarcima i nevjerojatnim špagama među zidovima. Cannon je s "Kiborgom" otišao u povijest, a Van Damme u akcijskojunačku budućnost. "On je lijek za ovaj svijet", predvidjela je kiborgica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:30