StoryEditorOCM
Književnost‘BOLJA OPCIJA‘

Lutku uglednog književnika spalili ‘članovi‘ Ku Klux Klana! Andrej Nikolaidis se još i zahvalio krvnicima; evo priče

Piše Jasenka Leskur
4. ožujka 2024. - 14:57

Stvar je postala regionalna - nakon spaljivanja "krnje" koji predstavlja pisca Andreja Nikolaidisa, zaključiti je kako loš ukus ne poznaje granice, makar u ovom dijelu svijeta. Politički opinion makeri iz sjene za vrhunac karnevalskih svečanosti u Herceg Novom odabrali su spaliti lutku s likom uglednog književnika i kolumnista, oštrog kritičara režima, te time nastavili obrazac koji se već promovirao na hrvatskom jugu. Isto kao i u Kaštel Sućurcu, Prološcu, Vodicama ili Omišu, kultura i tradicija iskoristile su se kao oružje za slanje zlokobnih poruka neistomišljenicima, a ljude koji pišu izokrenuli su u moćnike koje simbolički treba izvrgnuti ruglu vesele maškarane mase.

image

Andrej Nikolaidis

Dusko Marusic/Cropix/Cropix

Upravo tako: "mesopust", "fašnik", "krnje" nazvan "Androser Nikolaidesratis",osuđen za sve nevolje u protekloj godini, izgorio je pred razdraganom masom ljudi, djece, usprkos tome što su na najavu toga događaja reagirale brojne javne osobe i političari iz Crne Gore i regije. Lutku su simbolično spalili učesnici karnevala odjeveni kao članovi ekstremističkog Ku- Klux-Klana, uz skandalozni govor mržnje u vidu "optužnice".

O tome se oglasio i sam bosanskohercegovačko-crnogorski novinar i književnik Nikolaidis koji je prije tjedan dana nagrađen u Engleskoj, gdje je njegov roman ‘Anomalija‘ osvojio nagradu engleskog PEN centra.

Kazao je da za razliku od Herceg Novog on neće imati nikakvu štetu, štoviše zahvalio im se jer za njega to znači "tri priopćenja međunarodnog PEN-a i još najmanje tri prijevoda (knjiga-op.a)":

- Nemam nikakav problem s tim što će oni spaliti moju lutku i mislim da karnevalske svečanosti funkcioniraju kao neka vrsta katarze. Da pojednostavim, spalit će me na karnevalu da me ne bi spalili u stvarnom životu i to je dobro, to je mnogo bolja opcija.

Međutim, pošto nikad nisam bio na mjestu donosioca odluka nisam bio u prilici napraviti nikakvo zlo građanima Herceg Novog sve i da sam to htio, a apsolutno nisam.

Može se govoriti o jednoj vrsti kukavičluka organizatora koji su očito imajući problem da odaberu jednog od političara, a ne želeći da se zamjere nijednom od njih, odabrali su mene koji im ne može uraditi ništa, za razliku od političara.

Druga stvar, ja sam pisac. Vrlo je loša poruka za jednu zajednicu kada spaljujete pisca. I da je tamo među ljudima koji nešto odlučuju, bez obzira na stupanj netrpeljivosti prema nekome, koji je sulud, da je tamo bio neko racionalan rekao bi nemojte, jer ćemo napraviti sebi više štete nego što će nam to javno spaljivanje i javno poniženje Nikolaidisa koristiti.

Okupit će se svijet i oni će čitati nešto što je uvredljivo za mene i svi će se smijati i onda će zapaliti lutku i svima će možda biti lakše čitavih 15 sekundi, a onda ih sve čekaju problemi koje imaju, a ja ću nastaviti živjeti tako kako živim i naravno pisati tako kako pišem – kazao je kolumnist portala CDM na N1.ba.

image

Andrej Nikolaidis

Vedran Levi/Dubrovačke Knjižnice

Andrej Nikolaidis (50) rođen je u Sarajevu ali se 1992. odselio u Crnu Goru gdje živi u Ulcinju, sa suprugom pjesnikinjom Sanjom Martinović. Pisao je kolumne za crnogorske listove Vijesti, Monitor‘ i bosanskohercegovački list Slobodna Bosna.

U članku ‘Dželatov šegrt‘, kojeg je 2004. objavio u Monitoru, poznatog režisera Emira Kusturicu optužuje za kolaboraciju sa Miloševićevim režimom. Članak je postao predmetom dugotrajnog sudskog spora koji je završen 2009. presudom Vrhovnog suda Crne Gore da Nikolaidis mora Kusturici platiti odštetu od 12.000 eura.

U tekstu "Zašto Bosanci i Hercegovci trebaju zaobilaziti Herceg Novi", objavljenom u "Slobodnoj Bosni", Andrej Nikolaidis je opisao Herceg Novi kao "demonski grad ubojica, luđaka, Karadžićevih simpatizera i Miloševićevih glasača".

Nikolaidis je najprevođeniji pisac u Crnoj Gori nakon Njegoša. Zbog svojih kritika nacionalizma dospio je na metu brojnih političara, a napadao ga je i crnogorski premijer Dritan Abazović, koji ga je optužio za fašizam.

Andrej Nikolaidis je za svoj roman ‘Sin‘ dobio nagradu Europske unije za književnost.

Inače, karneval i spaljivanje "krnje" dio su tradicije tijekom Praznika mimoze u Herceg Novom, manifestaciji koja traje od 15. veljače do 3. ožujka. Ove godine započela je koncertom Halida Bešlića a završila svirkom Prljavog kazališta, a kroz dva tjedna organizirano je više od 50 glazbenih, gastro, kulturnih, dječijih i sportskih programa poput izložbe cvjeća, mažoretkinja, klizališta i ledenog tobogana za djecu, fešte vina i ribe, nastupa klapa, trke "kareta", picigina..

.Praznik mimoze organizira Općina Herceg Novi, u kojem većinu u vlasti čine Demokrate Alekse Bečića, stranke u kojoj je i predsjednik općine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. ožujak 2024 01:33