StoryEditorOCM

MINI HORNTako mala, a tako glasna: predstavljamo brodsku sirenu Talamex za manja plovila

Piše Promo
12. travnja 2023. - 09:51

Užitak plovidbe, osobito po mirnome moru uz pratnju galebova, doista je velik i opuštajući. No u jednakom stupnju postaje negativan i stresan kada horizont proguta magla po se izgubi svaki osjećaj za prostor kojim se brodica kreće.

Ploter ili kompas i dalje će pokazivati izabrani smjer plovidbe, ali okolna plovila nestat će s vidika, što nosi opasnost od sudara. Tada je jedini izbor oglašavanje svoje pozicije brodskom sirenom u kraćim intervalima, što će moći čuti posade drugih brodica, kao i vi njihove sirene, te tako procijeniti uzajamne pozicije.

Brodskih sirena ima raznih, po snazi i veličini, a za manje brodice važno je da budu što manjih dimenzija. Upravo takvu, pod prikladnim imenom Mini Horn, moguće je kupiti na nautičkim odjelima u prodajnim centrima Bauhaus. Proizvodi je tvrtka Talamex, dimenzije su joj 99 x 83 x 51 mm, a cijena joj je 31,18 eura.

No, iako je malena, ova električna sirena koja radi na 12 volti više je nego dovoljno glasna, budući da proizvodi zvuk jačine 110 decibela. M.Š.

02. svibanj 2024 09:15