StoryEditorOCM

BIG GAME FISHINGOtvoreno 11. Međunarodno nadmetanje u ribolovu na velike trofeje ‘Offshore challenge Komiža 2024.‘

Piše Sandra Barčot
25. srpnja 2024. - 13:13

Svečano, “vatreno”, uzbudljivo i s velikim očekivanjem za ulov tune, u srijedu navečer je otvoreno 11. Međunarodno nadmetanje u ribolovu na velike trofeje “Offshore challenge Komiža 2024.”

Izlučno natjecanje za odlazak na svjetsku smotru najboljih ribolovaca “big gamaše” dogodine 2025. u Costa Ricu, startalo je svečanom ceremonijom na pozornici podno komiške Komune, a uz ritam vatrometa sportsko-turističku manifestaciju otvorio je Ante Mišura, ravnatelj Uprave ribarstva pri domicilnom Ministarstvu poljoprivrede.

- Ribe uvijek ima u komiškom akvatoriju, stok tune se oporavio, sportska kvota za izlov vam je na raspolaganju i samo uživajte u ribolovu – pozdravio je sve posade, a tridesetak ih je na startnoj listi, prvi čovjek Uprave ribarstva, tek žaleći kao i svi što su vremenski uvjeti spriječili dolazak pet najavljenih ekipa sa područja Istre.

- No zato nas raduje dolazak četiri nove ekipe, ribolovce koje smo mi i našim nadmetanjem “nakačili” na big game ribolov, okršaje sa tunama, iglunima, iglanima, lucima,... - otkrio je Tonči Božanić, predsjednik Sportskog ribolovnog kluba Komiža, domaćina ove manifestacije, ujedno i sam vrhunski ribolovac, bivši državni tajnik za ribarstvo koji minulih godina organizira sa svojom domicilnom ekipom "Big game Komižu".

I po reakcijama posada, a u Komiži je i ove godine “crema la crema” hrvatskog big game ribolova! Od aktualnog svjetskog prvaka iz Senegala Gordana Svaline i njegove ekipe “Corto” iz kaštelanskog kluba Giričić, do Mate Violića Matuška sa Pelješca i tima “Fishwalker”, pa Petra Kalinića i njegovih momaka iz tima “Svetac”, “Nikad dosta” Duje Ostojića, pa također biggamaša sa svjetskim medaljama Daria Marijana i posade “Limini”, uz “Barka teama” Jerka Aljinovića, kao i povratnika u Komižu nakon sedam godina tim “Rock n‘ troll” Igora Bulića te Dubrovčana u ekipi “Adria” Dragana Čora, pa domicilne posade mladih Komižana na “Jaglunu” s kapetanom Ivanom Britvićem.

Među ostalim posadama izdvojit ćemo i trio iz Trpnja koji su došli gumenjakom, ekipa “Nevera” kapetana Ante Benića te njihovog sumještanina Jakova Begovića koji uvijek na brodu ima pripadnice ljepše spola a od ove godine i zanimljivu poruku (pogledajte u našoj foto galeriji). Ali i gostiju iz Crne Gore, reprezentativce te države predvođene kapetanom Denisom Mandićem -  posada "Palmom Strike".

Kao i “Stinica Brda” najmasovnija ekipa na nadmetanju, koja se podijelila kako bi svi mogli na more.

- Ima nas dosta, pa smo po dva dežurni na kopnu, i tako ćemo se rotirati tri ribolovna dana – doznajemo od vesele posade sa splitskih “Brda” koji su lani imali premijerni nastup na Komiži, u big game nadmetanju, uz jedan kuriozitet – oni u posadi imaju i dva političara, pa im ne “gine” i ove godine barem jedan ulov tune. U posadi su naime prvi čovjek splitske Porezne uprave, pročelnik Ivica Kusić te Ivan Vukorepa direktor Regionalnog centra čistog okoliša Splitsko-dalmatinske županije zaduženog za izgradnju moderne tvornice otpada u Lećevici.

A imamo ove godine i posadu koju predvodi jedna žena i to tim “Max” kapetanice Branke Grubišić.

I svi ovi kapetani su se predstavili na pozornici okupljenim Komižanima i njihovim gostima, u sklopu svečanosti otvorenja ovog nadmetanja gdje su ih pozdravile u tri dame – Ivana Vladović, direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, zatim Tonka Ivčević gradonačenica Komiže i Tena Gorjanović Rajevski, direktorica TZ Komiža, koji su sportskom klubu i Nautičkom centru Komiža sa direktoricom Brigitom Fiamengo, glavna potpora za cjelokupnu organizaciju.

Uz Splitsko-dalmatinsku županiju i župana Blaženka Bobana, te Pomorsko je dobro SDŽ, kao i ministra Tonča Glavinu, čelnika resornog Ministarstva turizma i sporta, kao pokrovitelja ovog trodnevnog ribolovnog natjecanja, koje se održava pod sudačkom palicom big game izbornika Tonča Lukete iz Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru.

Svečana ceremonija je održana, zabava je nastavljena uz odličan koncert grupe Dalmatino predvođenom Ivom Jagnjićem i Zdravkom Sunarom. Naravno sa željama za uspješna ribolov, pa je četvrtak označen kao prvi ribolovni dan, te je komiško jutro, gdje je glavno geslo ljudi na otoko – pomalo – bilo itekako užurbano.

Od verifikacija ekipa na komiškom mulu, do preuzimanja ješki, kilogrami i kilogrami srdela kojima će se pokušati iz dubina namamiti morske krasotice tune, do vreća sa ledom gdje će te tune i “čuvati” do dolaska na kopno te planirano vaganje ulova u 18.45 sati.

A baš to vaganje izaziva i najviše pozornosti od strane turista na otoku Visu, bilo stranih ili domaćih kojima je omogućeno i fotografiranje sa najtežom tunom ulovljenom taj dan.

Jedinstvena je to uspomena sa ljetovanja, kao i nadmetanje djece-ribolovaca “Little big game” iz falkuša, tradicijskih brodova komiških ribara, koje je također u oraru “Big game Komiža 2024.”, uz koncert Marka Pecotića Pece, u četvrtak u 21.30 sati.

06. rujan 2024 08:17