StoryEditorOCM

priče iz davninaHobotnice više nema kao nekad, a ni ribe: ‘Prošlo je doba ribara koji su u šibenskom portu prodavali direktno iz kašeta‘

Piše Joško Čelar
4. kolovoza 2023. - 11:11

Razgovaraju tri Šibenčana vična moru pred kafićem u smiraju vreloga dana. Jedan pita: "Iđete li u kanal loviti obotnice"?

Rekao je to gotovo u šali, ali pomalo gorkoj, znajući da hobotnica već dugo nema. Jedva i kakve druge ribe u šibenskom priobalnom moru. Prošlo je i doba kad su šibenski otočni ribari gotovo svakoga jutra u šibenski porat na rivu svojim brodovima donosili tek ulovljenu ribu i prodavali je iz kašeta.

A ono što ipak dođe na ribarnicu iz "duboka mora" prodaje se po vrtoglavim cijenama.

U svom tom "kontekstu" oko ribe, spominjemo se i već odmakla doba kad se u našim malim mjestima organizirao masovan turistički lov na sve plodove mora. Najpoznatiji je bio onaj u Jezerima na otoku Murteru od nazivom "Big fishing", tada nadaleko poznatim. bilo je to do 2009. i 2010. godine, u doba snažne obnove i uspona našeg nautičkog turizma.

Na tu veliku ribolovnu feštu odazivalo se i po pedesetak posada raznovrsnih turističkih polovila, a najprivlačniji dio programa bio je masovan lov na tunje, iglune i drugu krupnu ribu. Uz organizaciju različitih mjesnih fešta (klape, folklor, dobra spizu u restoranima), lovci na tunje s obilatim ulovom vračali su se pred sumrak u luku.

Plemenita riba se vagala, ocjenjivala, "konzumirala" ali, onako diskretno, i prodavala.

Sve se to, ne samo u Jezerima, događalo u vrijeme kad se ozbiljno razmišljalo o zaštiti mora i njegova blaga, posebno sa razdobljima zabrana izlova tunja. Pa je na kraju i uspostavljen režim koji morska blaga štiti od pustošenja.

A to, što ni u ova vrela doba nema ni hobotnice za uloviti je ostima, to zasigurno već spada u širok problem svjetskih klimatskih promjena, što doslovce osjećamo i na vlastitoj koži.

A nekad, kad se i u nas puno živjelo od ribe, vrijedila je jedna davno zaboravljana dobronamjerna uzrečica: "Dabogda tvoje tilo morsku ribu jilo".

Da bar!

18. srpanj 2024 15:11