StoryEditorOCM

Test izdržljivostiLastovo na ronilačkoj karti svijeta: ‘Najdublji čovjek u povijesti ronjenja na dah‘ juriša na svjetski rekord

Piše DV
28. kolovoza 2023. - 14:17

Testiranje granica izdržljivosti kroz pokušaj obaranja svjetskog rekorda odvija se ovih dana na jugozapadnim obalama Lastova zbog potrebne dubine veće od 140 metara na koliko će pokušati zaroniti Rječanin Petar Klovar koji je 2022. godine s dubinom od 132 metara postao natjecatelj s najvećom dubinom u povijesti, ne samo u svojoj disciplini nego u svim natjecateljskim disciplinama svih ronilačkih federacija.

image

 

 

Tzo Lastovo/

Iz Turističke zajednice Općine Lastovo javljaju kako je međunarodno AIDA (Association Internationale pour le Développement de l‘Apnée) natjecanje okupilo na Lastovu sudionike iz cijelog svijeta, a na domaći je teren došla i većina hrvatske reprezentacije koja već drugu godinu za redom trenira u suradnji s Lastovo Holidays [https://lastovoholidays.hr/] i sada se priprema za rujansko svjetsko prvenstvo na Cipru.

Ipak, najspektakularniji dio događanja Klovarov je pokušaj da obori svjetski rekord. „Najdublji čovjek u povijesti ronjenja na dah“, čiji je zaron redefinirao moderno poimanje ronjenja i načina treninga, jedno je od onih nevjerojatnih ljudskih bića koja mogu u jednom udahu zaroniti više od stotinu metara i bez problema izroniti opet na površinu, čime se otvaraju pitanja o tome gdje su granice ljudskog tijela.

image

 

 

Tzo Lastovo/

Natjecanje će suditi ukrajinsko-švedski sudački tandem na provjerenom sustavu Adriatic freediving koji se koristi za državna prvenstva, s podvodnim kamerama koje će pratiti ronioce na 140 metara dubine kako bi verificirali zaron. Ovo je i prvo natjecanje u svijetu sporta gdje će biti uvedene nove rigorozne antidoping kontrole sportašima prije i nakon zarona, da bi se bez ikakve sumnje potvrdilo da se radi o iznimnim postignućima. Međunarodni tim sigurnosnih ronilaca predvodit će organizator Vitomir Maričić, a pripremljen je i medicinski tim koji će se pobrinuti za sigurnost ronilaca, ali i provesti jedinstvena mjerenja koja bez njih ne bi bila moguća.

S obzirom na kompleksnost organizacije ovakvog događaja, broj brodova za sigurno organiziranje, smještaj i evakuaciju sudionika, ovakav događaj koji Lastovo i Jadran stavlja na ronilačku kartu svijeta ne bi bio moguć bez podrške Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije i Parka prirode Lastovsko otočje koji su dali punu podršku partnerima AIDA Hrvatska i Lastovo Holidays.

01. svibanj 2024 12:59