StoryEditorOCM

s okusom soliOtkrivamo jednostavan trik kako ispeći ribu u pećnici da ostane sočna i slasna

Piše Dobra hrana
12. travnja 2024. - 13:21

Kažu da su najjednostavnije stvari ponekad najbolje, a upravo to odnosi se i na ovaj slastan ručak. Ovaj petak odlučili smo obilježiti poštenim ribljim ručkom pa je tako ovog puta na red došla komarča koju smo začinili s tek nekoliko jednostavnih dodataka - začinima poput timijana, bosiljka i organa, soli i paprom te neizostavnim maslinovim uljem.

Dobar trik koji smo ovdje upotrijebili jest umatanje ribe u listove peršina i celera, a sve smo dodatno učinili zanimljivijim s malo vina. U slučaju da vam pri ruci nije boca dobrog vina, radije ga preskočite i zadnjih pet minuta ribu pecite jednostavno otkrivenu i pokapanu s malo kvalitetnog maslinova ulja.

RECEPT ZA RIBU IZ PEĆNICE

Sastojci:

1 veća orada

začinsko bilje kao što je timijan, bosiljak, origano...

sol, papar

maslinovo ulje

listovi peršina i celera

sivi pinot

Priprema:

Riba se očisti i položi na foliju, a zatim se zareže sa svake strane na tri mjesta po tijelu (kako bi bolje prodrli začini). Ribu natrljajte začinima, obilno solju i paprom čak i oko glave i škrga. Sve dodatno natrljajte maslinovim uljem, a sa strane obložite listovima celera i peršina. Dobro zamotajte, a zatim stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C na 20-ak minuta. Na kraju dodajte malo sivog pinota i uz otvorenu foliju sve zapecite još pet minuta.

Priprema nije nimalo komplicirana i oduzet će vam svega 10-ak minuta (bez čišćenja ribe), dok ćete za pečenje trebati 20-ak, ovisi koliko je velika riba koju pripremate.

image
Marko Miščević/Cropix
29. svibanj 2024 15:58