StoryEditorOCM

Što slijedi?Nemoguća situacija u splitskom škveru: povjerenik predlaže prekid predstečajnog postupka!

Piše Damir Tolj
5. srpnja 2022. - 15:43

Nemoguća situacija i kopernikanski preokreti jedina su konstanta u slučaju posrnuća splitskog brodogradilišta u vlasništvu Tomislava Debeljaka - sada sudski povjerenik Mateo Puljić predlaže prekid "Brodosplitova" predstečajnog postupka:

"Predlaže se (sukladno čl. 64. Stečajnog zakona) obustaviti predstečajni postupak te nastaviti postupak kao da je Dužnik podnio prijedlog za otvaranje stečajnog postupka."

Da ne bude nedoumica, još jednom i konkretno: predstečajni povjerenik Puljić predložio je Trgovačkom sudu u Splitu da prekine predstečajni postupak u škveru, otvoren prije mjesec i pol dana na inicijativu samog brodogradilišta, usljed nelikvidnosti posrnule tvrtke. I da se sve nastavi kao da je Debeljak predložio stečaj svoje kompanije.

Kako sudu objašnjava Puljić, "povjerenik je provjerom poslovanja Dužnika utvrdio da Dužnik ne izvršava svoje obveze sukladno čl. 67. st. 1. Stečajnog zakona."

Naime, stečajni propisi kažu da dužnik tijekom trajanja predstečajnog postupka može obavljati isključivo plaćanje nužna za redovito poslovanje. Pa povjerenik Puljić objašnjava sudu:

"Dužnik ima nepodmireno dugovanje po osnovi dospjelog poreza na dodanu vrijednost u iznosu od 7.400.172,16 knn (u slučaju prijeboja s ostalim potraživanjima, dug samo po osnovi PDV-a iznosi 7.727.060,78 kn) za svibanj 2022. godine koje je prijavljeno do 20. lipnja, a dospjelo 30. lipnja."

image
Duje Klarić/Cropix

Razgovarali smo s povjerenikom Puljićem, evo što nam je kazao u utorak popodne:

- Tek ćemo vidjeti što će reći sud. Sudska praksa u ovakvim slučajevima jako je štura i nejasna. Naime, Stečajni zakon kaže da se u predstečajnom postupku obavljaju samo nužna plaćanja. Ali, nigdje nije taksativno navedeno koja su to konkretno plaćanja - osim isplate bruto plaća zaposlenicima, što u ovom slučaju nije prekršeno i 130 djelatnika 'Brodosplita' d.d. dobilo je plaće za travanj i svibanj. Ja mislim da PDV spada u nužna plaćanja. Po meni, to je neizbježan porez koji se obavezno plaća državi. Čekamo sudsku ocjenu.

Osim toga, sudski predstečajni povjerenik ističe da mu dužnik, odnosno Debeljakov "Brodosplit", bitno otežava provođenje propisanih aktivnosti. Evo kako je to Puljić sročio, obraćajući se sudu:

"Povjerenik obavještava Naslov da Dužnik onemogućava povjereniku provođenje nadzora nad financijskim poslovanjem Dužnika, što je propisana dužnost povjerenika iz Stečajnog zakona."

Potpuno bizarno: Debeljak od suda traži spas u zadnji čas i pokušaj zadržavanja vlasničkog nadzora nad škverom u predstečajnom postupku, na štetu vjerovnika i radnika, a onda odbija surađivati s predstečajnim povjerenikom kojeg mu je postavio isti taj sud!

Konkretnije, Puljić je od "Brodosplita" u više navrata - putem elektroničke pošte i na sastancima - tražio podatke o prometu po svim škverskim računima, domaćim i inozemnim, kao i razne druge dokumente, ali bez uspjeha:

- Nisu mi dostavljali što sam tražio, unatoč desetak poslanih mailova, a nakon mojih upozorenja poslali bi tek djelomične dokumente - rekao nam je Puljić u utorak.

"Dužnik je u dva navrata dostavio navodne promete po račune sumirane u xlsx formate datoteke, bez prilaganja stvarnih prometa po računu, uz nekoliko manjih iznimki. Iz dostavljenih navodnih prometa po računu, razvidna je enormna razlika između prometa po računu nazvanom 'DD - STANJE I PROMETI PO RAČUNIMA' na datum 29. 06. 2022.(xlsx datoteka

dostavljena 30. 6.) i 'Brodosplit' d.d. - promet po računima od 6. 5. do 29. 6. (xlsx

datoteka dostavljena 2. 7.). Dakle, Dužnik povjereniku uporno ne dostavlja zatraženo."

Tako, naime, Puljić argumentira vlastiti projedlog sudu da prekine predstečajni postupak u "Brodosplitu".

- Očit je manjak suradnje, a vidim i razna sumnjiva plaćanja koja su obavljenja bez dokaza da se radi o troškovima koji su nužni za redovito poslovanje u vrijeme predstečaja - ističe povjerenik, dodajući kako mu škverani nisu dostavili ni traženu PKK karticu (poreznu) nakon isplate plaća.

Evo Puljićeva daljnjeg objašnjenja upućenog sudu:

"Dužnik tijekom trajanja predstečajnog postupka može obavljati isključivo plaćanje nužna za redovito poslovanje. Navedena odredba propustila je definirati što se točno smatra troškovima redovitog poslovanja, a povjerenik je mišljenja da plaćanje mjesečnog paušala za tri odvjetnička ureda, te plaćanje dodatnog odvjetničkog društva za pružanje pravnih usluga u iznosu od 165.000 kuna za razdoblje nakon otvaranja predstečajnog postupka, odnosno oko mjesec dana, ne može predstavljati trošak redovitog poslovanja."

Iz priloženih tablica prometa po računima, koje je Puljić dostavio sudu, vidljivo je da je "Brodosplit" u predstečaju plaćao brojne račune za koje tek treba ustanoviti je li bilo nužno podmiriti ih sada.

Razvidno je - kaže Puljić - da je "Brodosplit" nastavio obavljati plaćanja koja je obavljao prije otvaranja predstečajnog postupka, u istim, ako ne i većim iznosima nego ranije, a za koja nije dostavio dokaz o tome da se radi o redovitim troškovima poslovanja odnosno odnosno obrazloženje zašto bi se radilo o redovitim troškovima poslovanja.

image
Josko Šupić/Cropix

Što slijedi?

Predstečajni sudac Ivan Čulić oglasio se u utorak krajem radnog dana o prijedlogu povjerenika Matea Puljića i pozvao "Brodosplit" da se o svemu očituje:

"Nalaže se dužniku 'Brodograđevna industrija Split' da se u roku od tri dana... očituje na navode iz podneska povjerenika Matea Puljića od 5. srpnja 2022. godine..."

Nakon toga će sud ocijeniti prihvaća li povjerenikov prijedlog za prekid predstečajnog postupka. Na tu odluku moguća je žalba obiju strana Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu.

Mogućnosti su razne i govoreći općenito, ako sud prekine predstečajni postupak Debeljakova posrnulog brodogradilišta, to ne znači odmah i nužno da će "Brodosplit" istog časa pasti u stečaj. Teoretski je moguće da Debeljak podmiri 42 milijuna kuna dospjelih obveza zbog kojih mu je Financijska agencija (Fina) blokirala račun i zbog čega je bio zatražio predstečajni postupak.

- Hoće li biti stečaja, ovisit će o tome ima li dužnik novca za deblokadu računa. Vidjet ćemo što će još biti, scenariji su razni, ja sam predložio da se postupak nastavi kao da je dužnik zatražio stečaj. O svemu će odlučivati sudac - poručio nam je na kraju Puljić.

Čeka se očitovanje "Brodosplita" o Puljićevim opaskama, uz argumente, odnosno dokaze da nisu kršili predstečajne odredbe i zagorčavali život povjereniku, a onda će sudovi donijeti konačnu odluku.

Zasad je tako.

Vjerovnici i radnici ostat će kratkih rukava. Ovi drugi i bez posla

Podsjetimo, "Brodosplit" se nalazi u predstečajnom postupku već mjesec i pol dana. Vjerovnici su prijavili više od 5,5 milijardi kuna različitih tražbina o kojima će se tek raspravljati i na ispitnom ročištu početkom rujna utvrdit će se konačan popis sa službeno priznatim iznosom duga.

Može biti veći i manji od početno prijavljenog. Kao što smo već javljali, država je prijavila više od milijardu kuna tražbina, a Debeljak i povezane tvrtke 1,1 milijardu kuna.

U međuvremenu, svi radnici poslani su na čekanje do rujna, osim 150 djelatnika. A praktički svi poslovi u škveru zaustavljeni.

Istovremeno, a i to smo ponavljali, na Trgovačkom sudu u Splitu vodi se postupak u kojem Financijska agencija traži pokretanje stečaja nad tridesetak škverskih tvrtki ("Brodosplitovih" društava kćeri) koje su u dugotrajnoj blokadi zbog neplaćanja dospjelih obveza.

Budući da te "kćeri" uglavnom nemaju imovine iz koje bi se vjerovnici naplaćivali, sasvim je izvjesno da će biti likvidirane, izbrisane iz sudskog registra. A vjerovnici i radnici ostat će kratkih rukava. Ovi drugi i bez posla.

26. travanj 2024 09:47