StoryEditorOCM

S okusom moraNove knjige kolumnista Otvorenog mora: Šegvićev Bartul i Višićevi gropi u uvezanom formatu

Piše J. PARIĆ I M. ILIĆ
6. prosinca 2022. - 08:49

Lijepo je kad dva stalna autora Otvorenog mora u formi knjige ukoriče ono što su u njemu u kraćim formama objavljivali: crtali, pisali, snimali, jer i ta činjenica ukazuje da su radili i rade nešto trajnije vrijednosti od novinske rubrike.

Strip-karikatura splitskog arhitekta Ede Šegvića s likom simpatičnoga postarijeg pomorca koji komentira život i svijet oko sebe prvi je put objavljena u prilogu Pomet lista Slobodna Dalmacija, dok je njezin autor još studirao u Zagrebu, a poslije se objavljivala u Slobodnoj i drugim izdanjima, sve do Otvorenog mora, u koje pomorac prirodno i spada. Šegvićeva knjiga "Bartul 2 – 50 godina Bartula" predstavljena je početkom studenoga u splitskoj Gradskoj knjižnici Marka Marulića, koja je i suizdavač uz Udrugu hrvatskih aforista i humorista.

Tom prigodom je istaknuto kako je Bartul ostao usamljen jer je sve manje karikatura u gradu pod Marjanom, u kojemu je nekada izlazio niz humorističnih listova, a karikaturom su se bavili najugledniji umjetnici. Arhitekt Jerko Rošin napomenuo je da taj lik uvijek ima što reći, a kroz šalu govori mudre, pametne riječi. Mnogi na stotinu stranica ne bi objasili ono što Bartul rezimira u tri crte.

Šegvić se prisjetio vremena kada je u studentskom domu počeo crtati svoga junaka, u doba kada je bilo malo ekrana, a mnogo stripova, te dodao:

– Bartul van je jedan običan, domaći, mali čovik. Ka kapetan obiša je po svita (iz tega doba ostala mu je samo kapa), pa jema široku vištu i nije kampanalist. Živi u svoje misto, ali poštuje i tuđe vridnosti. Voli okrenit pilu naopako, šalon i vicon branit i napadat mentalitet Dalmacije i Mediterana. A veliki je zafrkant, uvik ništo spušta umeko, odrebata, o‘šponde, ali je to uvik brez malicije, da koga ne uvridi. Ne dira redikule ni betežne, cotave, ćorave oli gobave, vengo one bahate, pripametne, napuvane, pune sebe, ko san – ja san.

Nije čudno da su na kraju predstavljanja svi Bartulu poželjeli da još dugo hoda Rivom bos, zapaža, komentira – i da nipošto ne ode u penziju.

Nekoliko dana poslije je u Hrvatskom pomorskom muzeju Split u tvrđavi Gripe održano predstavljanje knjige Damira Višića "Mala knjiga gropova", i to napisana na dva jezika: hrvatskom i engleskom. Višić se, naime, gropovima, ponajprije onim nautičarskim i jedriličarskim, bavi već godinama i pravi je ekspert za njihovo vezivanje, ali i savjete za najbolju namjenu. Stoga će njegova knjiga na engleskom jeziku, kako je na predstavljanju naglasila pročelnica Odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije Matea Dorčić, biti vrijedan priručnik stranim nautičarima koji ljeti masovno plove Jadranom i često traže takvu vrstu literature. Naši su čitatelji sve prikazane gropove imali priliku naučiti vezivati prateći Višićeve rubrike u Otvorenom moru, a sada će ih učiti i svi drugi, domaći i strani, kojima bi mogli zatrebati.

Knjigu Mala knjiga gropova predstavio je poznati splitski novinar i pisac Ivica Ivanišević, koji se ujedno prijavio kao kandidat za upis u Višićevu školu, iskreno priznavši da o nautici i gropovima zna još manje nego o nogometu, o kojem ne zna baš ništa. No potpuno je siguran da Višić zna baš sve. Dakle, tko ne zna – knjiga je tu!

Inače, prije 17 godina Višić je objavio prvu Knjigu gropova, a ova nova mala knjiga skrojena je tako da bude praktična i korisna na kaiću, jedrilici, jahti, već u čemu ljudi plove.

20. travanj 2024 03:00