StoryEditorOCM

NOVI BROJ NA KIOSCIMAOtvoreno more donosi priču o tajnom životu tuna u Jadranu

Piše OM
2. rujna 2022. - 07:15

Iako mnogi stigmatiziraju uzgoj tuna, kao uostalom i čitavu marikulturu zbog različitih utjecaja na okoliš, znanstvenici sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo su dokazali da višemjesečni uzgoj tuna pozitivno utječe na repopulaciju tuna. Naime, ta je riba u dobroj kondiciji, a jaja koja kao rezultat mrijesta odlaze u okoliš su bogata hranjivima i omogućavaju bolje preživljavanje ličinki.

image

Otvoreno more rujan

Obradom brojnih uzoraka sadržaja želuca ulovljenih tuna na sportskim natjecanjima potvrđeno je i da se tuna spušta na samo morsko dno i tamo lovi neke pridnene vrste kao što su morska mačka bjelica, bežmek i škrpun. O tome i drugim nepoznatim dijelovima života tune za novi broj Otvorenog mora govore znanstvenici Tanja Šegvić Bubić i Luka Žuvić.

Saznanje o tome što ribe jedu i u koje doba godine je ribolovcima vrlo dragocjeno kako bi mogli pripremiti pravu ješku u pravome trenutku. Šime Duvančić donosi priče o hibridima umjetnih i prirodnih mamaca koji pokrivaju cijelu paletu interesa i jamče iznimne rezultate. Uz to, piše i o japanskoj tataki tehnici lova idealnoj za prve rujanske lignje.

image

Tataki za prve rujanske lignje

Lov na brodske nametnike posebna je pak disciplina. Od dosadnih insekata se još donekle moguće obraniti mrežama i raznim kemijskim preparatima, no invazije miševa, žohara i stjenica zahtijevaju reakciju stručnjaka koji su nam dali savjete za prevenciju i što napraviti u slučaju dolaska neželjenih gostiju.

image

Deratizacija brodica u sportskoj lucici Mornar

Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX


 

HANZA MEDIA

Od tehničkih tema izdvajamo priču o popravcima plovaka u spremnicima goriva koji često znaju otkazati poslušnost, novosti u tehnologiji stakloplastične brodogradnje na primjeru tvrtke Rand, te uspješnu pretvorbu jacere u moćni hladnjak s isparivačima domaće tvrtke Janković.

image

Pregledavanje ispravnosti instrumenata za mjerenje razine u brodskim spremnicima vode i goriva
Foto: Tom Dubravec/CROPIX

HANZA MEDIA

Ljubiteljima adrenalinskih sportova donosimo savjete i lokacije gdje se može naučiti surfati na daskama s krilom, a koliko uzbuđenja donosi dobro dizajniran gliser piše u testu novoga Rycka 280, Hanseovog favorita za široke mase.

Preporučujemo pomorsku kroniku Marijana Žuvića, kolumne Tonke Alujević, Ede Šegvića, Alena Solde, Vanje Valtrovića, Damira Višića i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe.

18. travanj 2024 20:01